Κόσμος|01.03.2023 13:53

Πυρά Ακσενέρ κατά Ερντογάν: «Με τι μούτρα βγαίνεις και ζητάς άφεση αμαρτιών;»

Μαρία Ζαχαράκη

Λάβρος κατά του Ερντογάν η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, σήμερα από τη Βουλή. Υπέδειξε ως κύριο υπεύθυνο της καταστροφής μετά τους δίδυμους σεισμούς στο Καχραμάνμαράς τον Τούρκο πρόεδρο και στηλίτευσε το γεγονός ότι αντί να παραιτηθεί ο ίδιος κι η κυβέρνησή του, ζητά «άφεση αμαρτιών» από το έθνος.

Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική της ομάδας, η αρχηγός του τρίτου κόμματος στην Τουρκία εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες στην κυβέρνηση για ανικανότητα, φίμωση της αλήθειας και «εγκληματική» συμπεριφορά.

«Ο κ. Κρίση είναι ο κύριος υπεύθυνος! Ο κ. Κρίση και οι φίλοι του τι κάνουν; Διεξάγουν ξεδιάντροπα εκστρατείες, κάνουν ξεδιάντροπα προπαγάνδα, λένε ξεδιάντροπα ψέματα, κοιτάζοντας στα μάτια τους πολίτες μας που έχουν χάσει τα πάντα. Αυτό έχει γίνει πλέον αλγόριθμος. Σε κάθε καταστροφή που μας συμβαίνει λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, ο κ. Ερντογάν βγαίνει πρώτα στην τηλεόραση και αρχίζει να απειλεί και να κατηγορεί το έθνος. Κάθε μέρα, κάθε μέρα, φωνάζει και προσβάλλει, προσπαθώντας να καταστείλει όσους λένε την αλήθεια, προσπαθώντας να φιμώσει την αλήθεια. Δεν του αρκεί ούτε αυτό. Αμέσως πάει και περιορίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά βλέπει ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλει, οι έρευνες δεν του βγαίνουν όπως θα ήθελα. Παρ' όλες τις επιχειρήσεις αντίληψης, δεν μπορεί να αλλάξει τα γεγονότα», δήλωσε.

Ο Ερντογάν να παραιτηθεί

Στη συνέχεια, η Μεράλ Ακσενέρ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν και την απόλυση όλων των υπευθύνων.

«Αυτή τη φορά, εμφανίζεται και πάλι στις οθόνες και ζητάει άφεση αμαρτιών. Ούτε ο ίδιος, ούτε ένας υπουργός, ούτε ένας κρατικός αξιωματούχος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Αντίθετα μεταθέτουν ξεδιάντροπα την ευθύνη στους πολίτες. Κύριε Ερντογάν, φτάνει πια! Έχουν περάσει 23 μέρες από τον σεισμό. Τι είπες την πρώτη μέρα, είπες ότι όταν έρθει η μέρα, θα ανοίξεις το βιβλίο (των ευθυνών), με άλλα λόγια απείλησες ευθέως αυτό το ιερό έθνος. Τώρα με τι μούτρα βγαίνεις και ζητάς άφεση αμαρτιών; Χθες είπες στο έθνος μας ότι αυτά είναι σχέδιο της μοίρας και σήμερα ζητάς ξεδιάντροπα άφεση αμαρτιών. Χθες αποκαλούσες το λαό μας ανήθικο, άτιμο, αλήτες, και σήμερα ζητάς ξεδιάντροπα τη συγχώρεσή του. Χθες αποκάλεσες προδότες τα θύματα του σεισμού που θρηνούν, σήμερα ζητάς ξεδιάντροπα τη συγχώρεσή τους. Ζητάς επίσης συγχώρεση επειδή εσύ άφησες τους αδελφούς και αδελφές μας στο Αντίγιαμάν να πεθάνουν κάτω από τα ερείπια επί 3 ημέρες. Το λες σαν να πρόκειται για κάτι ασήμαντο, σαν να είχες ένα ραντεβού και είχες αργήσει 5 λεπτά, σαν να είχες ένα χρέος και το πλήρωσες με μια ή δύο ημέρες καθυστέρηση. Ντροπή, αμαρτία! Κοίτα κ. Ερντογάν, συγχώρεση ενός προέδρου από τους πολίτες του μπορεί να υπάρξει μόνο όταν κάνει αυτό που αρμόζει στο αξίωμά του. Αυτό απαιτεί η ηθική και η αρετή. Συγχώρεση ενός διοικούντα από τους πολίτες του μπορεί να υπάρξει αν παραιτηθεί και ζητήσει απόδοση ευθυνών και απόλυση των υπευθύνων», υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν διέπραξε ασυγχώρητα εγκλήματα

Η Μεράλ Ακσενέρ μίλησε για εγκλήματα της κυβέρνησης, τα οποία θα συγχωρεθούν μόνο μπροστά στις κάλπες.

«Τα συντρίμμια που βλέπουμε καθημερινά στις οθόνες είναι τα συντρίμμια από τα εγκλήματα αυτής της κυβέρνησης. Είναι τα συντρίμμια των εγκλημάτων του επικεφαλής της κυβέρνησης. Είναι τα συντρίμμια της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε αυτό το φρικιαστικό σύστημα. Το να ζητάς συγχώρεση ως ένας υπηρέτης του Θεού που δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, αποτελεί κατάφωρη αμαρτία ενάντια στην εντολή του Παντοδύναμου Αλλάχ. Αν ζητάς συγχώρεση, δεν θα ποζάρεις από τις καρέκλες που κάθεσαι. Θα πας και θα ζητήσεις συγχώρεση από τους πολίτες μας προσωπικά. Αν θέλεις να σε συγχωρέσουν στα σίγουρα, θα πας και θα ζητήσεις συγχώρεση από τον πατέρα που έπρεπε να κρατάει το χέρι του παιδιού του που ήταν κάτω από τα χαλάσματα για 15 ώρες στο κέντρο του Μαράς, βλέποντάς το να πεθαίνει, περιμένοντας τον γερανό. Αν θέλεις να σε συγχωρέσουν στα σίγουρα, θα πας και θα ζητήσεις συγχώρεση από την οικογένεια του εγκλωβισμένου που έστειλε ηχητικό μήνυμα από τα χαλάσματα στο κέντρο του Αντίγιαμάν ρωτώντας πού είναι η AFAD. Αν θέλεις να σε συγχωρέσουν στα σίγουρα, θα πας και θα ζητήσεις συγχώρεση από τους ανθρώπους εκείνους που άκουγαν τις φωνές των μανάδων τους κάτω από τα χαλάσματα για 25 ώρες στα κτήρια που έχτισαν κάποιοι πριν από 15 χρόνια πάνω σε γεωργικές εκτάσεις στη Μαλάτια και τις μετέτρεψαν σε τάφους σήμερα. Θα κρατήσεις τα χέρια τους και θα ζητήσεις συγχώρεση κοιτάζοντας τα μάτια τους. Το τελευταίο που πρέπει να ζητηθεί, όταν έχουν γίνει τόσα εγκλήματα είναι συγχώρεση.

Δεν μπορείς να συγχωρεθείς από αυτούς που παλεύουν για μια σκηνή μέσα στο τσουχτερό κρύο. Κύριε Ερντογάν, αλλά αν θέλεις να σε συγχωρέσουν, θα σου πω εγώ τον τρόπο να το κάνεις. Οι πολιτικοί δεν ζητούν συγχώρεση από το έθνος τους με τους λόγους που βγάζουν μπροστά στην τηλεόραση. Οι πολιτικοί ζητούν συγχώρεση από το έθνος τους μπροστά στην κάλπη. Αν πρόκειται να ζητήσεις συγχώρεση, τότε θα φέρεις πρώτα την κάλπη μπροστά στο αγαπημένο μας έθνος και θα ζητήσετε συγχώρεση με αυτόν τον τρόπο».

Όλα πωλούνται στον κόσμο του Ερντογάν – ακόμη κι οι σκηνές

Η Μεράλ Ακσενέρ κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο και για το σκάνδαλο με τις σκηνές της Ερυθράς Ημισελήνου.
«Τι θα πείτε στην Ερυθρά Ημισέληνο που αποθηκεύει σκηνές; Θα κάνεις έφοδο στην αποθήκη της Ερυθράς Ημισελήνου και θα κατασχέσεις τις σκηνές; Μπορούμε να αποκαλέσουμε την Ερυθρά Ημισέληνο μάνα που δείχνει συμπόνοια και γεμίζει τις πεινασμένες κοιλιές; Μπορούμε να αποκαλέσουμε την Ερυθρά Ημισέληνο καρδιά που τείνει το χέρι στην πατρίδα και στους τραυματίες; Τι έκανε λοιπόν η Ερυθρά Ημισέληνος; Μια μέρα που το έθνος μας βρισκόταν σε απόλυτη δυσπραγία, μια μέρα που το έθνος μας πάγωνε από το κρύο, μια μέρα που όλη η Τουρκία βρισκόταν στις επάλξεις, εμφανίστηκε ξεδιάντροπα μπροστά μας να πουλά σαν εταιρεία. Δεν μας εξέπληξε γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να πουληθεί στον κόσμο του κ. Ερντογάν.

Την τελευταία εβδομάδα, κανείς από το κυβερνών κόμμα δεν έδειξε περιέργεια για τις προτάσεις λύσης, που καταθέσαμε. Στην πραγματικότητα, απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση που καταθέσαμε στο κοινοβούλιο. Ούτε ένα δικό τους συγκεκριμένο σχέδιο δράσης δεν κατέθεσαν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σεισμός τώρασεισμόςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνAKPειδήσεις τώραΜεράλ Ακσενέρ