Κόσμος|01.03.2023 15:44

Η Αίγυπτος δρομολογεί διαβουλεύσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Το Κάιρο δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασία διαβουλεύσεων με την Τουρκία για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Η επίσκεψη του Σούκρι είχε ως στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Τουρκική Δημοκρατία μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmed Abu Zeid σε τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας.

«Η επίσκεψη συνέπεσε με την άφιξη του 6ου αιγυπτιακού φορτίου βοήθειας για την Τουρκική Δημοκρατία, που υπολογίζεται σε 1.200 τόνους συνολικά», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πολλά μηνύματα και από τις δύο πλευρές για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με εντολή της πολιτικής ηγεσίας μετά τη συνάντηση στο Κατάρ», δήλωσε ο Abu Zeid.

Ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να «καθορίσουν έναν τρόπο για να συνομιλούν οι δύο πλευρές απευθείας μεταξύ τους».

«Αυτός ο δρόμος διαβουλεύσεων που θα δρομολογηθεί θα κρίνει την ταχύτητα της αποκατάστασης των σχέσεων και της ζωτικότητάς τους», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει ημερομηνία για την έναρξη αυτού του δρόμου.

«Η επίσκεψη του Σούκρι θα παίξει ρόλο στην έναρξη αυτής της διαδρομής διαβούλευσης», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ εξήρε τη φιλοξενία της Τουρκίας στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώραΣάμεχ ΣούκριΑίγυπτος