Κόσμος|01.03.2023 16:06

Εκλογές Τουρκία: Το ποσοστό του κόμματος Ερντογάν μετά το σεισμό – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Μαρία Ζαχαράκη

Απροσδιόριστο παραμένει το εκλογικό τοπίο ακόμη και μετά τους σεισμούς. Οι πρώτες αξιόπιστες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μικρή εξασθένιση του ΑΚΡ, σε αντίθεση με τη δυναμική που είχε καταγραφεί πριν από τους σεισμούς, αλλά πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το αν η αντιπολίτευση έχει καταφέρει να κερδίσει έδαφος με τους σεισμούς.

Δημοσκόπηση της TurkiyeRaporu: Μικρή εξασθένηση ΑΚΡ και μικρή ενίσχυση της αντιπολίτευσης 

Η έγκριτη εταιρεία δημοσκοπήσεων Turkiye Raporu, ελαφρώς προσκείμενη στην αντιπολίτευση, στην πρώτη της δημοσκόπηση μετά τους σεισμούς, καταγράφει ότι το ποσοστό ψήφου του ΑΚΡ μειώθηκε στο 33,7% από 37,6% τον Ιανουάριο.

Η μείωση οφείλεται κυρίως σε μετατόπιση των αναποφάσιστων, οι οποίοι ωστόσο αυξήθηκαν από 10,5% σε 13,9%.

  • Το CHP βρίσκεται στο 25,8% ενώ ήταν στο 24,9%
  • Το ΙΥΙ στο 13,9% από 14,7%
  • Το φιλο-κουρδικό HDP στο 11,2% από 10,7%
  • και ο κυβερνητικός εταίρος, το ΜΗΡ, παραμένει στο 6,8%.

Τα μικρότερα κόμματα έχουν ενισχυθεί περίπου κατά 1% το καθένα.

Ελάχιστες είναι οι μεταβολές στην δημοτικότητα των ηγετών, με την δημοτικότητα του Ερντογάν να ενισχύεται οριακά, του Κιλιτσντάρογλου να ενισχύεται λίγο περισσότερο και της Ακσενέρ να παραμένει σταθερή.

Δημοσκόπηση Γιονεϊλέμ: 5 μονάδες μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου από τον Ερντογάν

Πριν από τη συνεδρίαση της Εθνικής Συμμαχίας αύριο 2 Μαρτίου, η οποία αναμένεται να καθορίσει τον υποψήφιο για την προεδρία, η αξιόπιστη εταιρεία δημοσκοπήσεων Yoneylem Research, δημοσίευσε έρευνα, η οποία δείχνει την πορεία των ποσοστών ψήφου μεταξύ Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην τελευταία δημοσκόπηση φαίνεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου ήταν 5 μονάδες μπροστά από τον Ερντογάν.

Στην πρώτη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου του 2021, το ποσοστό ψήφου του Ερντογάν ήταν 41%, ενώ το ποσοστό ψήφου του Κιλιτσντάρογλου ήταν 29%.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Κιλιτσντάρογλου ξεπερνά τον Ερντογάν για πρώτη φορά με διαφορά 1%.

Το ποσοστό ψήφου του Κιλιτσντάρογλου ήταν 41%, ενώ του Ερντογάν στο 40%.

Στην τελευταία έρευνα του Ιανουαρίου 2023, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έφτασε το 46,2% των ψήφων, ενώ το ποσοστό ψήφου του Ερντογάν είναι 41%.

Επικρατέστερος για την υποψηφιότητα στην αντιπολίτευση φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραεκλογέςδημοσκόπησηΤουρκία