Κόσμος|01.03.2023 21:07

Το FBI εκτιμά ότι ο κορονοϊός προκλήθηκε λόγω «διαρροής από εργαστήριο στη Γουχάν» - Η απάντηση της Κίνας

Newsroom

Το FBI εκτιμά ότι μία διαρροή από ένα εργαστήριο στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας προκάλεσε πιθανότατα την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε την Τρίτη ο διευθυντής Κρίστοφερ Ρέι, ισχυρισμός που η Κίνα χαρακτήρισε ως «καθόλου αξιόπιστο».

«Το FBI έχει εδώ και αρκετό καιρό εκτιμήσει ότι η προέλευση της πανδημίας είναι πιθανότατα ένα πιθανό εργαστηριακό περιστατικό στη Γουχάν», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ρέι στο Fox News.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας είχε εκτιμήσει πως η πανδημία προήλθε από ακούσια διαρροή σε εργαστήριο στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, τέσσερις άλλες υπηρεσίες, μαζί με μια εθνική επιτροπή πληροφοριών, εξακολουθούν να κρίνουν ότι η πανδημία ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης ενώ οι άλλες δύο είναι αναποφάσιστες, ανέφερε η Journal.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Η Κίνα κατήγγειλε τα σχόλια του Ρέι την Τετάρτη, λέγοντας πως αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μορφή «πολιτικής χειραγώγησης» των γεγονότων, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Με βάση το κακό ιστορικό απάτης και εξαπάτησης της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα συμπεράσματα που εξάγουν δεν έχουν καμία απολύτως αξιοπιστία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

«...Καλούμε την αμερικανική πλευρά να σεβαστεί την επιστήμη και τα γεγονότα».

Ο Ρέι δήλωσε ότι δεν μπορεί να μοιραστεί πολλές λεπτομέρειες της αξιολόγησης της υπηρεσίας επειδή είναι απόρρητες. Κατηγόρησε, ωστόσο, την κινεζική κυβέρνηση πως «κάνει ό,τι μπορεί για να προσπαθήσει να συσκοτίσει» τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της πανδημίας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 προτού εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και σκοτώσει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓουχάνCovid-19εργαστήριοFBIΚορονοϊόςειδήσεις τώραΚίνα