Κόσμος|04.03.2019 17:35

Οι επιστήμονες κατέληξαν: Έτσι φτιάχτηκε το Στόουνχετζ!

Newsroom

5.000 χρόνια μετά την δημιουργία του μνημείου Στόουνχετζ στη Μεγάλη Βρετανία επιστήμονες ανακάλυψαν την προέλευση των γιγαντιαίων λίθων, η οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε ανεξιχνίαστο μυστήριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNInternational η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από αρχαιολόγους και γεωλόγους, ανακάλυψε πως ορισμένοι από τους μικρότερους λίθους του Στόουνχετζ είχαν λατομηθεί στην δυτική Ουαλία.

Η ομάδα συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία (όπως προϊστορικά εργαλεία) σε δύο ουαλικά λατομεία και τα χρονολόγησε περίπου στο 3000 π.Χ., εποχή που υπολογίζεται ότι συγκροτήθηκε το μνημείο.

Η ανακάλυψη αυτή κατέστησε σαφές στους ερευνητές πως οι τεράστιοι βράχοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή στην οποία βρίσκονται σήμερα, 240 χιλιόμετρα μακριά από τα λατομεία, από ανθρώπους και όχι εξαιτίας δράσης παγετώνων, όπως είχε διατυπωθεί στο παρελθόν.

Προκειμένου να ταυτίσουν τα δείγματα των λίθων από τις δύο περιοχές, οι επιστήμονες συνέθλιψαν εκατοντάδες βράχους και τους μετέτρεψαν σε σκόνη. Στη συνέχεια αξιοποίησαν μοντέρνα εργαλεία έρευνας όπως ακτίνες Χ, και χημικές αναλύσεις .

Οι ειδικοί γνώριζαν καιρό ότι οι βράχοι προέρχονταν από τους λόφους Preseli της Ουαλίας, αλλά η νέα έρευνα βοηθάει στο να διαψευστεί η θεωρία του διάσημου Βρετανού γεωλόγου H.H. Thomas το 1023, σχετικά με την τοποθεσία τους. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα σωστά λατομεία Carn Goedog και Craig Rhos-y-felin, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά των λόφων, απέναντι από την τοποθεσία που θεωρείτο μέχρι σήμερα πιθανότερη.

Η τοποθεσία των λατομείων αποδεικνύει πως οι βράχοι μεταφέρθηκαν στις πεδιάδες του Salisbury της Αγγλίας από ξηράς και όχι δια των παραποτάμων της νότιας πλευράς των βουνών.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να ανακαλύψουν τους δεσμούς που συνέδεαν τους πληθυσμούς των βουνών της Ουαλίας με τις πεδιάδες της Αγγλίας στα ανατολικά.

μυστήριοέρευναΑγγλίαΣτόουνχετζ