Κόσμος|04.03.2019 17:09

Το Βατικανό ανοίγει τα αρχεία του για τον Β' Παγκόσμιο και το Ολοκαύτωμα

Newsroom

Με απόφαση του πάπα Φραγκίσκου, το Βατικανό θα δώσει στη δημοσιότητα τα αρχεία του που αφορούν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και το Ολοκαύτωμα, από την εποχή που επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν ο Πίος ΙΒ’, κάτι που η εβραϊκή κοινότητα επεδίωκε δεκάδες χρόνια. 

Ενδεικτικό είναι ότι αρκετοί Εβραίοι είχαν κατηγορήσει το Βατικανό και τον Πίο, ο οποίος ήταν ποντίφικας από το 1939 έως το 1958, πως έκανε τα “στραβά” μάτια στο Ολοκαύτωμα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς δεν το κατήγγειλε ποτέ ανοικτά.

Το Βατικανό έχει δηλώσει πως ο Πίος εργάστηκε αθόρυβα στο παρασκήνιο προκειμένου να διασώσει Εβραίους και να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασης για πολλούς, περιλαμβανομένων των καθολικών που ζούσαν σε περιοχές της Ευρώπης υπό ναζιστική κατοχή.

Τα εν λόγω αρχεία  θα ανοίξουν στις 2 Μαρτίου του 2020, ανακοίνωσε ο Φραγκίσκος στην ομιλία του προς τα μέλη των Μυστικών Αρχείων του Βατικανού. Είπε πως «η Εκκλησία δεν φοβάται την Ιστορία», προσθέτοντας πως η κληρονομιά του Πίου αντιμετωπίστηκε με «κάποια προκατάληψη και υπερβολή».

Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές οργανώσεις στον κόσμο, χαιρέτισε την απόφαση. «Για περισσότερα από 30 χρόνια, η AJC καλούσε για πλήρες άνοιγμα των Μυστικών Αρχείων της Αγίας Έδρας από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο ραβίνος Ντέιβιντ Ρόζεν, ο Διευθυντής Διεθνών Διαθρησκευτικών Υποθέσεων της AJC.

ΟλοκαύτωμαΒατικανόΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςαρχεία