Κόσμος|04.03.2023 23:53

Τουρκία: «Πιστά στη συμμαχία» δηλώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση Ακσενέρ

Newsroom

Οι πέντε ηγέτες των κομμάτων που συγκροτούν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση του εθνικιστικού Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ συναντήθηκαν σήμερα και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους στις αρχές που είχαν υιοθετήσει εν ενόψει των τουρκικών προεδρικών εκλογών του Μαΐου.

«Η συμμαχία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της προς την ίδια κατεύθυνση, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και στόχους της», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα κόμματα, μετά την πεντάωρη συνεδρίαση των ηγετών τους.

Η Ακσενέρ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα της (IYI) αποχωρεί από τη συμμαχία, διαφωνώντας με την πρόταση των υπολοίπων να επιλεγεί ως υποψήφιός τους για την προεδρία ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Κατηγόρησε τους άλλους ηγέτες ότι ασκούν πιέσεις στο κόμμα της και αψηφούν τη λαϊκή βούληση. Η ίδια πρότεινε ως υποψηφίους τους δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου. Και οι δύο προέρχονται από το CHP.

Η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα, 6 Μαρτίου, τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ερντογάν για την αντιπολίτευση μετά την αποχώρηση Ακσενέρ: «Το είχα πει ότι θα διαλυθούν, δεν θα μαζέψουμε τα πετραδάκια τους»

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν εκείνοι, εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στο δικό μας σχέδιο και τον οδικό μας χάρτη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρώτο του σχόλιο μετά την αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ από την συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τη δήλωση στο μικρόφωνο του καναλιού Α Χαμπέρ και του πρακτορείου DHA.

«Εμείς νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους, αυτοί για τα υλικά αγαθά. Το είχα πει ότι θα καθίσουν, θα μιλήσουν και θα διαλυθούν. Είχαμε ήδη πει μήνες πριν ότι αυτό θα συνέβαινε. Αυτοί ρίχνουν πέτρες από τα φουστάνια τους, αλλά εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να μαζέψουμε τα πετραδάκια τους», δήλωσε με νόημα, απαντώντας στα σενάρια περί πιθανού προσεταιρισμού τώρα της Μεράλ Ακσενέρ, εφόσον το κόμμα της αποχώρησε από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαΜεράλ Ακσενέρ