Κόσμος|06.03.2023 06:15

Εγκάρδια μηνύματα αντάλλαξαν Δένδιας και Τσαβούσογλου - Παραμένει θετικό το κλίμα στα ελληνοτουρκικά

Μαρία Ζαχαράκη

Στο Φανάρι βρέθηκε για την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αντάλλαξε μέσω τηλεφώνου εγκάρδια μηνύματα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς ο δεύτερος βρίσκεται στο Κατάρ, επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Ο τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα του είπε πως «ότι χρειάζεται στην Τουρκία να του το πει» καθώς «είναι πάντα εκεί για να βοηθήσει».

Το κλίμα μετά τη διπλωματία των σεισμών παραμένει θετικό. Και οι δυο χώρες επιδιώκουν την επιστροφή στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών αλλά μετά τις εκλογές. Μπορεί το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει περίπτωση - σύμφωνα με κάποιους- να αλλάξει συνολικά.

Πάντως, από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχουν παραβιάσεις. Αυτό που είναι κρίσιμο μέχρι τις εκλογές είναι να κρατηθεί αυτό το κλίμα μήπως και υπάρχει ελπίδα να βρουν οι δυο χώρες μια άκρη. Αλλά όλα αυτά μετά τις εκλογές.

Συνάντηση Δένδια - Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Συνάντηση είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Νίκο Δένδια στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον ελληνικό λαό για την τραγωδία των Τεμπών, ενώ του είπε ότι είναι πολύ στεναχωρημένος με την κατάσταση και ρώτησε επίσης για την κατάσταση του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών για το ταξίδι του στη Νοτιοανατολική Τουρκία και τις σεισμόπληκτες περιοχές αλλά και για τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του λέγοντας ότι «τέτοιες συναντήσεις και συμπορεύσεις και συνεργασίες οικοδομούν την ενότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο γειτόνων και συμμάχων λαών».

ΦανάριΝίκος ΔένδιαςΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίοςειδήσεις τώρα