Κόσμος|04.03.2019 19:15

To «ελιξίριο της αιώνιας ζωής» ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Newsroom

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russian Today (RT) αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός ποτού που υπόσχεται την αιώνια ζωή. Το ελιξίριο ήταν αποθηκευμένο σε ένα μπρούτζινο δοχείο ηλικίας 2.000 ετών σε μια ταφική κρύπτη που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας και πιθανότατα ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια. 

T

Αρχικά οι επιστήμονες θεώρησαν πως ήταν αλκοόλ λόγω της οσμής του, ωστόσο ανακάλυψαν μετά από εργαστηριακή έρευνα ότι το μυστηριώδες υγρό αποτελείται κυρίως από νιτρικό κάλιο και αλουνίτη, τα οποία αποτελούν τα κύρια συστατικά ενός υποτιθέμενου ποτού για την αθανασία όπως καταγράφεται σε ένα αρχαίο ταοϊστικό κείμενο.

Η εύρεση του φίλτρου της αιώνιας ζωής ήταν εμμονή για τους αρχαίους Κινέζους, με τον μύθο του Ξου Φου και των ταξιδιών του για την αναζήτηση του ελιξιρίου, κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τσιν, να είναι το πιο γνωστό παράδειγμα.

«Είναι η πρώτη φορά που τα μυθικά “φάρμακα της αθανασίας” βρίσκονται στην Κίνα. Το υγρό έχει αξιοσημείωτη αξία για τη μελέτη των πεποιθήσεων στην αρχαία Κίνα, αναφορικά με την επίτευξη της αιώνιας ζωής και την εξέλιξη του κινεζικού πολιτισμού», υποστηρίζει ο Σι Ζιασέν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων και Αρχαιολογίας στην Λουογιάνγκ.

Ο τάφος καλύπτει επιφάνεια 200 τετραγωνικών μέτρων και πέραν το ελιξιρίου, η ανασκαφή έφερε στο φως κοσμήματα καθώς και ζωγραφισμένα πήλινα δοχεία.

ελιξίριοΚίνααρχαιολόγοι