Κόσμος|09.03.2023 08:23

Μπαράζ ρωσικών χτυπημάτων στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο και μπλακάουτ σε ολόκληρη τη χώρα

Newsroom

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το Κίεβο και πολλές ακόμα πόλεις στην ουκρανική επικράτεια τα ξημερώματα της Πέμπτης ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως τα χτυπήματα έχουν προκαλέσει μεγάλα μπλακάουτ. «Καταγράφηκαν εκρήξεις στην περιοχή Holosiiv της πρωτεύουσας», δήλωσε στο Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ δημοσιογράφοι στο Κίεβο δήλωσαν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη γύρω στις 6 το πρωί.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι καταγράφηκαν εκρήξεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης και οι υπηρεσίες διάσωσης βρίσκονται καθ' οδόν. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί προληπτικά σε περίπου 15% των κατοίκων του Κιέβου, είπε.

Ο Maxim Tucker των Times δημοσίευσε ένα βίντεο με αυτό που είπε ότι ήταν καπνός που ανέβαινε από ένα θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Κίεβο:

Τα ρωσικά χτυπήματα

Τα ρωσικά πυρά έπληξαν μια σειρά από ουκρανικές περιοχές νωρίς την Πέμπτη, ανάμεσά τους το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές, όπως περιφερειακοί αξιωματούχοι.

Οι επιθέσεις έπληξαν ένα ευρύ τόξο στόχων, συμπεριλαμβανομένων πόλεων που εκτείνονται από το Zhytomyr, τη Vynnytsia και το Rivne στα δυτικά έως το Dnipro και την Πολτάβα στην κεντρική Ουκρανία.

Ρωσικό πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι αμάχους.  Στη δυτική επαρχία Λβιβ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμη έχασε τη ζωή του στο Ντνιπροπετρόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τα χτυπήματα απέκοψαν τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας Ζαπορίζια από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η εταιρεία Enerhoatom. «Σήμερα διακόπηκε η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια και του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Τα καύσιμα για τη λειτουργία παραμένουν για 10 ημέρες», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Τον περασμένο Αύγουστο, πυρκαγιές που προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς έκοψαν την τελευταία εναπομείνασα γραμμή ηλεκτροδότησης προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αποσυνδέοντάς τον προσωρινά από το εθνικό δίκτυο της Ουκρανίας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας. Τότε, χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου.

Ζελένσκι: Δεν θα συναντηθώ με τον Πούτιν

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Πούτιν μέχρι η Ρωσία να εγκαταλείψει την Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίστηκε στο CNN το βράδυ της Τετάρτης σε μια προηχογραφημένη συνέντευξη. Όταν ρωτήθηκε από τον Wolf Blitzer τι θα χρειαζόταν για να τον πείσει να συναντηθεί με τον Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε: «Δεν έχουμε καμία περίπτωση να μιλήσουμε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας επειδή δεν κρατάει το λόγο του» και «Η Ρωσία πρέπει να φύγει από το έδαφός μας. Και μετά από αυτό, είμαστε ευτυχείς να συμμετάσχουμε στα διπλωματικά εργαλεία. Για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να βρούμε οποιοδήποτε σχήμα με τους εταίρους μας αμέσως μετά».

πόλεμοςΟυκρανίαπύραυλοιΡωσίαΚίεβο