Κόσμος|14.03.2023 23:39

Θολό το τοπίο για το πώς έπεσε το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα: Η νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας και οι δύο εκδοχές

Newsroom

Το Πεντάγωνο κατηγόρησε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος για τη συντριβή ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη (14/3), ενώ η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε σύγκρουση. H συμπλοκή αυτή, ωστόσο, έδειξε τον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 προέβησαν σε αυτό που ο αμερικανικός στρατός περιέγραψε ως απερίσκεπτη αναχαίτιση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 «Reaper» σε διεθνή εναέριο χώρο, πριν ένα από αυτά συγκρουστεί με αυτό στις 7:03 π.μ. (0603 GMT), με αποτέλεσμα το μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πέσει στη θάλασσα.

Του έριξαν καύσιμα για να το «τυφλώσουν»

Αρκετές φορές πριν τη σύγκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9, ενδεχομένως προσπαθώντας να το «τυφλώσουν» ή να το βλάψουν, και πέταξαν μπροστά από το μη επανδρωμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μη ασφαλείς ελιγμούς, δήλωσε ο αμερικανικός στρατός.

Η Ρωσία δεν έχει ανακτήσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και το αεροσκάφος πιθανώς υπέστη ζημιές, δήλωσε το Πεντάγωνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η ανασφαλής και αντιεπαγγελματική πράξη των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Τζέιμς Χέκερ, ο οποίος επιβλέπει την αμερικανική πολεμική αεροπορία στην περιοχή.

Η Ρωσία διαψεύδει

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι το αεροσκάφος του ήρθε σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), το οποίο, όπως είπε, συνετρίβη μετά από «απότομους ελιγμούς». Είπε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα που είχαν πάνω τους, δεν ήρθαν σε επικοινωνία με το UAV και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της πατρίδας τους», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Οι αναφορές για το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία συνορεύει μεταξύ άλλων χωρών με τη Ρωσία και την Ουκρανία, δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, στρατηγός του αμερικανικού στρατού Κρίστοφερ Καβόλι, ενημέρωσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για το πρώτο τέτοιο επεισόδιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Πετάμε πάνω από αυτόν τον εναέριο χώρο με συνέπεια εδώ και ένα χρόνο... και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αργότερα ότι κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, όπως την χαρακτήρισε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαύρη ΘάλασσαΡωσίαΗΠΑdronedronesειδήσεις τώρα