Κόσμος|17.03.2023 13:50

Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ για τα F-35: Οι Αμερικάνοι παραδίδουν μαχητικά που προορίζονταν για εμάς στην πολεμική τους αεροπορία

Μαρία Ζαχαράκη

Ενόχληση για το γεγονός ότι άλλο ένα αεροσκάφος F-35, που κατασκευάστηκε για την Τουρκία, παραδόθηκε στην αμερικανική πολεμική αεροπορία εκφράζει σήμερα η τουρκική φιλοκυβερνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Star.

Σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι: «μη μπορώντας να χωνέψουν το σύστημα αεράμυνας S-400 που αγόρασε η Τουρκία, οι ΗΠΑ έβγαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Από χθες, υπήρξε μια νέα εξέλιξη σχετικά με τα 5 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που είχαν παραχθεί για να δοθούν στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες, αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν ένα από τα 5 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που παρήχθησαν για την Τουρκία στην αεροπορική βάση Luke της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην Αριζόνα», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Star, επικαλούμενη το βουλγαρικό τύπο.

Σε άρθρο του bulgarianmilitary.com, «το μαχητικό αεροσκάφος, με σειριακό αριθμό 18-0002, φάνηκε ότι φέρει αριθμό που αποδεικνύει ότι κατασκευάστηκε και σχεδιάστηκε για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα ενταχθεί για αποστολές στην 56η Πτέρυγα Καταδιωκτικών των ΗΠΑ».

Όταν η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 JSF, η Lockheed Martin είχε κατασκευάσει ήδη έξι μαχητικά αεροσκάφη για την Τουρκία.

Διαφωνία σχετικά με το πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διαπραγματεύονται επί του παρόντος για το θέμα των F-16. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ουάσιγκτον έθεσε θέα αποζημίωσης από την Τουρκία για τους κινδύνους και τις ζημίες που υπέστη η Lockheed Martin μετά την καταγγελία των συμβάσεων προμήθειας από τις τουρκικές εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα για το F-35.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, θέλει να λάβει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που επένδυσε για τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έπρεπε να παραλάβει. Αφότου οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, η Ουάσιγκτον αρνείται να επιστρέψει το ποσό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Star, «τους τελευταίους μήνες, ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η Τουρκία έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 JSF. Ο ισχυρισμός αυτός θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν η Τουρκία εκπληρώσει έναν από τους όρους που είχαν θέσει οι ΗΠΑ πριν από χρόνια. Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τουρκία να μην καταστήσει επιχειρησιακούς τους S-400 προκειμένου να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35».

Η Τουρκία έχει ανάγκη τους S-400 μέχρι το Siper SAM

Υποστηρίζεται ότι η Τουρκία έχει ανάγκη τους S-400 μέχρι να αναπτυχθεί και να δοκιμαστεί επιτυχώς η εγχώρια παραγμένη και υπό εθνικό έλεγχο οικογένεια συστημάτων αεράμυνας Hisar. Αυτό το σύστημα αεράμυνας βρίσκεται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη και δοκιμή. Το Siper SAM, το οποίο αποτελεί μέρος του γενικότερου συστήματος αεράμυνας, έχει ήδη δοκιμαστεί.

Αν και δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρωσικό σύστημα S-400, το ότι το Siper έχει βεληνεκές 150 χιλιομέτρων αποτελεί μια καλή επιλογή για την τουρκική άμυνα σε αυτή τη φάση. Η Τουρκία θα εντάξει σύντομα τα πρώτα συστήματα Siper στο δυναμικό της. Όταν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τους S-400. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, ‘εάν πρώτα βγάλει [η Τουρκία] το ρωσικό σύστημα αεράμυνας εκτός επιχειρησιακής ετοιμότητας, το Siper έχει πιθανότητες να κάνει την Τουρκία να επιστρέψει στο «πρόγραμμα F-35».

Τουρκίατουρκικά F-16F-35ειδήσεις τώραF-16ΗΠΑ