Κόσμος|19.03.2023 16:39

Μυστικό έγγραφο αποκαλύπτει 10ετές σχέδιο της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας - Αρνείται την αυθεντικότητά του η Μόσχα

Newsroom

Στη δημοσιότητα ήρθε ένα έγγραφο της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) το οποίο φέρεται πως περιγράφει λεπτομερώς ένα σχέδιο για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας, με στόχο  να επιστρέψει η χώρα στην επιρροή της Ρωσίας.

Το μυστικό σχέδιο έχει μεθόδους όπως την υποστήριξη φιλορωσικών ομάδων, την χρήση της επιρροής της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την απειλή για το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου.

Το έγγραφο φαίνεται να έχει συνταχθεί με σκοπό να αλλάξουν την κλίση της Μολδαβίας προς τη Δύση, η οποία περιλαμβάνει στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό μάλιστα, αναφέρεται επανειλημμένα η σημασία της αποτροπής της ένταξης της Μολδαβίας στο ΝΑΤΟ.

Το έγγραφο αποκτήθηκε και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των VSquare και Frontstory, RISE Moldova, Expressen στη Σουηδία, Dossier Centre for Investigative Journalism, Yahoo News και Delfi.

Σύμφωνα με το CNN, το έγγραφο φαίνεται να έχει συνταχθεί το 2021 από τη Διεύθυνση Διασυνοριακής Συνεργασίας της FSB. Ο τίτλος του είναι «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Το έγγραφο περιγράφει μα 10ετής στρατηγική για την ένταξη της Μολδαβίας στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως η Μολδαβία ανήκε στην Σοβιετική Ένωση και είναι μια χώρα που είχε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, με την εικόνα αυτή να έχει αλλάξει αισθητά μετά την εισβολή στη γειτονική Ουκρανία.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Ρωσίας

Το σχέδιο περιλαμβάνει την εξάρτηση της Μολδαβίας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και την πρόκληση κοινωνικών συγκρούσεων, καθώς και την προσπάθεια να εμποδίσει τις προσπάθειες της Μολδαβίας να αποκτήσει επιρροή στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου σταθμεύουν περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Το 50σέλιδο έγγραφο χωρίζεται σε πολλούς τίτλους με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Μεταξύ των άμεσων στόχων είναι η «υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων της Μολδαβίας που υποστηρίζουν εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία» και η «εξουδετέρωση των πρωτοβουλιών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας που αποσκοπούν στην εξάλειψη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Υπερδνειστερία».

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνονται η «αντίθεση στην επεκτατική πολιτική της Ρουμανίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας» και η «αντίθεση στη συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και του ΝΑΤΟ».

Το έγγραφο της FSB θέτει μακροπρόθεσμους στόχους που περιλαμβάνουν τη «δημιουργία σταθερών φιλορωσικών ομάδων επιρροής στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Μολδαβίας» και «τη διαμόρφωση αρνητικής στάσης απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Δεν ξέρουμε τίποτα για αυτό, λέει η Μόσχα

Ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη: «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου. Δεν αποκλείω ότι πρόκειται για ένα ακόμη πλαστό σχέδιο. Η Ρωσία ήταν και παραμένει πάντα ανοιχτή στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίου οφέλους, μεταξύ άλλων και με τη Μολδαβία».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε: «Λυπούμαστε σοβαρά που η ηγεσία της Μολδαβίας έχει αδικαιολόγητη και αβάσιμη προκατάληψη απέναντι στη Μόσχα. Πάσχουν μάλλον από μόλυνση ρωσοφοβίας», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Υπερδνειστερία, η οποία συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν οπλισμό σε διάφορα συνοριακά χωριά. Η Μολδαβία και η Ουκρανία απέρριψαν και οι δύο τον ισχυρισμό αυτό.

Συλλήψεις φιλόρωσων ακτιβιστών και έναν φερόμενο πράκτορα της Wagner

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε ένα διάταγμα του 2012 που στήριζε την κυριαρχία της Μολδαβίας, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στη «διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας σε σχέση με τις βαθιές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς σχέσεις».

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αρχές της Μολδαβίας συνέλαβαν αρκετούς φερόμενους φιλορώσους ακτιβιστές, καθώς και έναν φερόμενο ως πράκτορα της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner που προσπάθησε να εισέλθει στη χώρα.

Υπήρξαν επίσης αρκετές διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν από ένα φιλορωσικό κόμμα στην πρωτεύουσα, το Κισινάου.

Τόσο η Ουκρανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει για τις ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης της Μολδαβίας. Την περασμένη Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «Ρώσοι παράγοντες, ορισμένοι με σημερινούς δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, επιδιώκουν να οργανώσουν και να χρησιμοποιήσουν διαδηλώσεις στη Μολδαβία ως βάση για να υποδαυλίσουν μια κατασκευασμένη εξέγερση κατά της κυβέρνησης».

Αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι η ρωσική στρατηγική δεν αποτελεί από μόνη της έκπληξη, αλλά μπορεί να έχει επιταχυνθεί καθώς η κυβέρνηση της Μολδαβίας εντείνει τις προσπάθειες να συνεργαστεί στενότερα με τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη.

Υποστήριξη από ΗΠΑ και Βρετανία

Η σημερινή πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, αντικατέστησε τον Ίγκορ Ντοντόν, ο οποίος ήταν κοντά στο Κρεμλίνο, στα τέλη του 2020. Το φιλοδυτικό κόμμα PAS κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Το φιλορωσικό κόμμα Shor έχει οργανώσει εβδομαδιαίες διαδηλώσεις φέτος στην πρωτεύουσα, προσελκύοντας αρκετές χιλιάδες ανθρώπους σε διαμαρτυρίες για τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Μάλιστα, είχαν οργανώσει μέχρι και τη μεταφορά των συμμετεχόντων.

Του κόμματος ηγείται ο Ίλαν Σόρ, επιχειρηματίας με διασυνδέσεις με τη Ρωσία, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από μολδαβικές τράπεζες το 2014. Αργότερα καταδικάστηκε για απάτη, αλλά έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Σορ, τη σύζυγό του και το κόμμα τον Οκτώβριο του 2022, αναφέροντας πως «συνεργάστηκε με Ρώσους ιδιώτες για να δημιουργήσει μια πολιτική συμμαχία για τον έλεγχο του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, το οποίο στη συνέχεια θα υποστήριζε διάφορα νομοθετήματα προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ο ίδιος πιστεύεται πως βρίσκεται σήμερα στο Ισράηλ.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί δημοσιονομική στήριξη στη μολδαβική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει η χώρα τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Τα τιμολόγια του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο έτος ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλίβερλι, βρέθηκε στο Κισινάου την Πέμπτη. Όπως είπε: «Λίγες κοινωνίες κατανοούν τις ύπουλες τακτικές της ρωσικής κακόβουλης δραστηριότητας» αναφερόμενος στη Μολδαβία και τη Γεωργία, ενώ πρόσθεσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μείνει άπραγο ενώ η Μόσχα υπονομεύει απροκάλυπτα τη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα».

Ο Κλίβερλι ανακοίνωσε περαιτέρω οικονομική στήριξη προς τη Μολδαβία για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Μία από τους ηγέτες του Shor, δήλωσε ότι το κόμμα απαιτεί από την κυβέρνηση να καλύψει τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών για τους χειμερινούς μήνες. Η ίδια αρνήθηκε ότι η Ρωσία βοηθούσε στην οργάνωση ή τη χρηματοδότηση των διαδηλώσεων.

ειδήσεις τώραΜολδαβίαΝΑΤΟΡωσίαέγγραφα