Κόσμος|18.03.2023 16:39

Τουρκία: Ο Ερντογάν υπόσχεται ότι οι πόλεις θα ξαναχτιστούν μέσα σε έναν χρόνο - Αισιόδοξος για νίκη ο Ιμάμογλου

Μαρία Ζαχαράκη

Ευκαιρία για να τονώσει και πάλι το ηθικό των σεισμοπαθών και των ψηφοφόρων του βρήκε πάλι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις ομιλίες του για την επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης το 1915.

«Ακριβώς όπως καταφέραμε το αδύνατο πριν από 108 χρόνια χέρι-χέρι, μπορούμε να ξεπεράσουμε και πάλι την καταστροφή του αιώνα με αλληλεγγύη και αδελφοσύνη. Η ενότητα και η αλληλεγγύη που επιδεικνύει το έθνος μας από τις πρώτες στιγμές του σεισμού μας ενσταλάζει την ελπίδα και την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε», είπε.

«Ελπίζω οι πόλεις μας να ξανασταθούν στα πόδια τους το συντομότερο δυνατό, δουλεύοντας μέρα-νύχτα πριν χαλάσει αυτό το πνεύμα επιστράτευσης, που είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους ανθρώπους μας, κανέναν από τους πολίτες μας που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε εμάς, αβοήθητο», πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι τα Δαρδανέλια έδειξαν σε όλους ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο ή καταστροφή που δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα ενωμένο έθνος, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Η Τουρκία έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει δυσκολίες, να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες και να σηκώνεται από τις στάχτες με το κράτος και το έθνος της. Αρκεί να μην ακούμε αυτούς που αποζητούν χάος και αναρχία. Αρκεί να μην βλάψουμε την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη μας. Αρκεί να μην δώσουμε ευκαιρία σε όσους προβάλλουν συνεχώς την απαισιοδοξία. Εύχομαι ο Κύριός μου να προστατεύει τη χώρα μας από κάθε είδους ατυχήματα, προβλήματα και καταστροφές».

Σε ένα χρόνο οι πόλεις θα ξανα-χτιστούν

«Μέσα σε ένα χρόνο, οι πόλεις μας θα σταθούν ξανά στα πόδια τους και οι σεισμοπαθείς μας θα βρεθούν πάλι στα σπίτια τους», δήλωσε σε δεύτερη ομιλία του εγκαινιάζοντας γέφυρα στα Δαρδανέλια με το όνομα «Τσανάκκαλε 1915».

«Αυτός ο δρόμος που εκτείνεται από την Havsa στο Canakkale θα προσφέρει μεγάλη ευκολία στους επισκέπτες μειώνοντας τη μεταφορά του από 45 λεπτά σε 25 λεπτά», δήλωσε, παρουσιάζοντας ενόψει εκλογών άλλο ένα μεγάλο έργο που παρέδωσε στο λαό του.

Αισιόδοξος ο Ιμάμογλου για νίκη - Το «ευχαριστώ» στη Μεράλ Ακσενέρ

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Κων/λης, Εκρέμ Ιμάμογλου σε ομιλία του σήμερα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τον εκλογών αναφέροντας: «Φυσικά και θα κερδίσουμε τις εκλογές, φυσικά και θα είμαστε η ελπίδα της νεολαίας, φυσικά και θα σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη Μεράλ Ακσενέρ, την πρόεδρο του Καλού κόμματος IYI, για την αποστολή που ανέθεσε σε εμένα και το δήμαρχο της Άγκυρας».

Μπαμπατζάν: «Η εποχή του Ερντογάν έχει τελειώσει πια»

Ο πρόεδρος του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA) Αλί Μπαμπατζάν έκανε δηλώσεις για τις εκλογές λέγοντας:

«Πρέπει να συσταθεί ένα πραγματικό κράτος δικαίου. Ήρθε ο Αλί, έφυγε ο Βελή, ήρθε ο Αχμέτ, έφυγε ο Μεχμέτ. Δεν γίνεται αυτό. Θα βάλουμε καλά τα θεμέλια για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο κράτος δικαίου και μια στέρεη οικονομία. Η εποχή του Ερντογάν τελείωσε. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Μια ολοκαίνουργια εποχή πρέπει να ξεκινήσει στην Τουρκία. Αυτή είναι η εποχή της πραγματικής δημοκρατίας.

Ο κ. Ερντογάν είναι σε πανικό, δεν περίμενε ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Σκέφτονταν, ‘δεν μπορούν να συμφωνήσουν, θα τσακωθούν μεταξύ τους για το θέμα της προεδρικής υποψηφιότητας’».

Ο Ντεμιρτάς έκανε έκκληση στον Ερντογάν: «Παράτα την πολιτική όσο είναι καιρός!»

Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έκανε έκκληση στον Ερντογάν στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Παράτα την πολιτική όσο είναι καιρός, άσε τη χώρα να αναπνεύσει», αναρτώντας παράλληλα μία φωτογραφία του Ερντογάν.

σεισμός ΤουρκίαΤουρκίαΕκρέμ Ιμάμογλουειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν