Κόσμος|20.03.2023 15:51

Ερντογάν στη σύνοδο Δωρητών της ΕΕ: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αλληλεγγύη σας»

Μαρία Ζαχαράκη

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αλληλεγγύη που επέδειξαν όλοι οι φίλοι μας αυτές τις δύσκολες ημέρες, η ΕΕ, ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί με τα θεσμικά τους όργανα, τα μέλη και οι υποψήφιες χώρες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη προς τη σύνοδο Δωρητών της ΕΕ για την οικονομική στήριξη στην Τουρκία για τους σεισμούς.

Ευχαρίστησε προσωπικά την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και δήλωσε ότι «αυτό το συνέδριο είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας βασίζονται σε στέρεα θεμέλια. Οι συνεισφορές σας στο συνέδριο θα μας βοηθήσουν στις προσπάθειές μας να επουλώσουμε τις πληγές του σεισμού και να εξαλείψουμε τα ίχνη της καταστροφής. Θα ξαναχτίσουμε όλες τις πόλεις μας που καταστράφηκαν από το σεισμό. Στόχος μας είναι να χτίσουμε έναν αριθμό ποιοτικών και ασφαλών κτιρίων που θα καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες σε ολόκληρη τη σεισμόπληκτη περιοχή μέσα σε ένα χρόνο. Σχεδιάζουμε να παραδώσουμε 319.000 σπίτια στο λαό μας τον πρώτο χρόνο και συνολικά 650.000 σπίτια. Έχουμε ξεκινήσει άμεσα τις κατασκευές κατοικιών με τα βήματα που έχουμε κάνει, ειδικά στις περιοχές όπου έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες εδάφους και έρευνας».

«Αγαπητοί συμμετέχοντες, είμαστε ένα έθνος που πιστεύει στη δύναμη της αλληλεγγύης και στην ευλογία του μοιράσματος. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, έχουμε σπεύσει σε βοήθεια όλων όσοι έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση χωρίς να κάνουμε καμία διάκριση, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις, την καταγωγή ή τη γλώσσα οποιουδήποτε. Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού, στείλαμε ιατρική βοήθεια και εξοπλισμό σε 160 χώρες και 12 διεθνείς οργανισμούς που ζήτησαν τη χώρα μας. Ανοίξαμε τις πόρτες και τις καρδιές μας σε όλους τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από ζώνες συγκρούσεων από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Σήμερα φιλοξενούμε περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 3.5 εκατομμυρίων Σύρων. Σήμερα, είμαστε αλληλέγγυοι με το συριακό λαό που επλήγη από τον σεισμό, ενώ παράλληλα επουλώνουμε τις πληγές της καταστροφής του αιώνα στη χώρα μας. Διευκολύνουμε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από ξηράς και αέρος στους σεισμοπαθείς στη Συρία από τρίτα μέρη και άλλες χώρες. Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, τους φίλους μας, που είστε μαζί μας αυτές τις δύσκολες μέρες, που στηρίζετε τον αγώνα μας για έρευνα και διάσωση με τις ομάδες σας που συλλέγουν βοήθεια για το έθνος μας μέρα και νύχτα. Εύχομαι το συνέδριο να αποδειχθεί ωφέλιμο για τη χώρα μας και το έθνος μας. Σας χαιρετώ όλους με αγάπη και σεβασμό εκ μέρους μου και του έθνους μου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνσεισμόςΤουρκίασεισμός Τουρκία