Κόσμος|20.03.2023 17:48

Σάλος: Ισραηλινός υπουργός είπε πως «δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός» - «Δεν υπάρχει παλαιστινιακή ιστορία»

Newsroom

Ένας Ισραηλινός υπουργός υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα» όπως ο παλαιστινιακός λαός, καθώς η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, η πιο αυστηρή κυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ, προχώρησε με ένα μέρος του σχεδίου της για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Ο συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι προωθεί ένα βασικό μέρος της μεταρρύθμισης -το οποίο θα δώσει στον συνασπισμό τον έλεγχο του ποιος θα γίνει δικαστικός ή δικαστής- πριν το κοινοβούλιο κάνει ένα μήνα διακοπές την επόμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μία ημέρα αφότου μια ισραηλινή και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία σε συνάντηση στην Αίγυπτο, με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων, Ιορδανών και Αμερικανών αξιωματούχων, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για τη μείωση των εντάσεων που ταράζουν την περιοχή ενόψει της ευαίσθητης περιόδου των διακοπών, σύμφωνα με την Guardian.

Αυτό αντανακλά την περιορισμένη επιρροή που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων, τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους.

Καθώς οι διαπραγματευτές εξέδιδαν κοινό ανακοινωθέν, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, εκφώνησε ομιλία στο Παρίσι λέγοντας ότι η έννοια του παλαιστινιακού λαού είναι κατασκευασμένη.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένας παλαιστινιακός λαός. Δεν υπάρχει παλαιστινιακή ιστορία. Δεν υπάρχει παλαιστινιακή γλώσσα», δήλωσε στη Γαλλία αργά την Κυριακή.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Σταγιέχ, δήλωσε ότι τα σχόλια του Σμότριτς αποτελούν «αδιάσειστη απόδειξη της εξτρεμιστικής, ρατσιστικής σιωνιστικής ιδεολογίας που διέπει τα κόμματα της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισραήλειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΜπενιαμίν Νετανιάχου