Κόσμος|21.03.2023 11:26

Μετά τον Τσαβούσογλου στο Κάιρο και ο Χαφτάρ

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκόγλωσση ειδησεογραφική ιστοσελίδα turkish.aawsat.com υποστηρίζει ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), θα επισκεφθεί το Κάιρο στο εγγύς μέλλον, στο πλαίσιο της επιθυμίας της Αιγύπτου να ενημερώσει τους συμμάχους της στην ανατολική Λιβύη για το περιεχόμενο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλε Σάλεχ, ο οποίος χαρακτήρισε «σταθερή τη στάση της Αιγύπτου για την τήρηση της νομιμότητας στην εκπροσώπηση του λιβυκού λαού».

Αντιπροσωπεία Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Βεγγάζη

Από την άλλη πλευρά, η Barbara Leaf, η ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής, έφτασε στη Λιβύη για μια σειρά συναντήσεων στις οποίες περιλαμβάνεται και ο Χαφτάρ.

Πηγές προσκείμενες στον Χαφτάρ δήλωσαν στην Sharkh al-Awsat ότι η επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου γίνεται «στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου ανοίγματος της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον Χαφτάρ» και ότι θέλει να δώσει συνέχεια στα αποτελέσματα της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο διευθυντής της CIA, William Burns, στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο.

Αξιωματούχος προσκείμενος στον Χαφτάρ δήλωσε στην Sharkh al-Awsat υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι η επίσκεψη της Leaf αντανακλά «τη συνεχιζόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης».

Στην προηγούμενη συνάντησή τους, ο Burns είχε παροτρύνει τον Χαφτάρ να «αποτραβηχτεί από τη στρατιωτική ανάμειξη με τη Ρωσία και να τερματίσει την παρουσία στοιχείων της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner στην ανατολική Λιβύη».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον LNA, ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε δηλώσει: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα από τα όπλα που χρησιμοποιεί ο Εθνικός Στρατός είναι προϊόντα ρωσικής βιομηχανίας, η χρήση Ρώσων στρατιωτικών ειδικών είναι φυσιολογική».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΧαλίφα ΧαφτάρΤουρκίαΗΠΑειδήσεις τώραΛιβύη