Θυσία των Μάγια ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι
NewsroomΜεξικανοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σπήλαιο με προσφορά 200 περίπου κεραμικών αγγείων στα ερείπια της σημαντικής πόλης των Μάγια Τσιτσέν Ιτζά, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Μεξικό ισχυρίζεται ότι τα αγγεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο της χερσονήσου Γιουκατάν, χρονολογούνται περίπου στο 1000μ.Χ και περιέχουν θραύσματα οστών και άλλες αποτεφρωμένες προσφορές που αναλύονται.
Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε το 2018 μετά από υπόδειξη του ντόπιου πληθυσμού. Το σπήλαιο αποδείχτηκε πως είχε ανακαλυφθεί από κατοίκους της περιοχής 50 χρόνια νωρίτερα, αλλά δεν είχε εξερευνηθεί πλήρως καθώς ένας αρχαιολόγος το είχε σφραγίσει πιθανότατα για να το προστατεύσει.
Μάλλον πρόκειται για προσφορά στον Θεό της βροχής και οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να αφήσουν όλα τα ευρήματα στην θέση τους. Η ανακάλυψη του σπηλαίου θα βοηθήσει τους ερευνητές να χαρτογραφήσουν το υπόγειο υδάτινο σύστημα που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε και το όνομα της ίδιας της περιοχής (Τσιτσέν Ιτζά ) σημαίνει «στο στόμα του πηγαδιού των μάγων του νερού».
- Η επίθεση των γαλάζιων βουλευτών κατά του ΥΠΑΑΤ για το «Μέτρο 23», το φρέσκο γάλα του Σαμαρά ο Νικολόπουλος που στέκεται πίσω από τον Σαμαρά
- Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση το τοπίο και γιατί έρχονται νέα… γαλάζια ραντεβού
- Όπου φύγει φύγει οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Αδειάζουν τα νοσοκομεία - «Έχουμε εξοπλισμό, δεν έχουμε χέρια»
- Τριπλάσιοι φόροι στα ακίνητα από το 2027: Τι φέρνει το νέο Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης