Κόσμος|23.03.2023 06:00

Σεισμός στην Τουρκία και Τέμπη λύνουν κόμπους αλλά όχι τον γόρδιο δεσμό στα ελληνοτουρκικά - Θετικό το κλίμα, τα επόμενα βήματα

Μαρία Ζαχαράκη

Πολύ φιλικό και κυρίως πολύ συνεννοήσιμο φαίνεται ότι ήταν το κλίμα στη συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Στη συνάντηση που κράτησε αρκετές ώρες,  έγινε πρώτα μία ανασκόπηση του τι έχει γίνει μέχρι τώρα και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες της θετικής ατζέντας. Ο όρος «θετική ατζέντα» απευθύνεται κυρίως σε θέματα οικονομικής φύσης. Οι δύο υφυπουργοί δεν υπεισήλθαν καθόλου σε πολιτικά θέματα, ούτε καν σε θέματα μετανάστευσης.

Οι δύο άντρες συζήτησαν καθαρά θέματα συνεργασίας, προκειμένου να προχωρήσει ένα κοινό πρότζεκτ στους τομείς της επιχειρηματικότητας, ένα έργο αποκατάστασης στα σύνορα κ.ο.κ. Στη δε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση είναι σαφής ο ενθουσιασμός που υπάρχει, καθώς γίνεται λόγος για ικανοποιητική και αξιοσημείωτη πρόοδος σε 25 σημεία! Φραγκογιάννης και Ακτσαπάς συζήτησαν ακόμη και ποιες άλλες συμφωνίες θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου ενώ διερεύνησαν και περαιτέρω τομείς συνεργασίας.

Συνάντηση και με τον Τσαβούσογλου είχε ο Φραγκογιάννης

Μετά την πολύωρη και ουσιαστική συνάντηση με τον υφυπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, τον κ. Φραγκογιάννη ζήτησε να τον δει κι ο υπουργός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και με τον Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υφυπουργός συνομίλησε επίσης για αρκετή ώρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήταν πολύ ζεστός και φιλικός.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι καταστροφές δημιούργησαν συνθήκες θετικές για τις δύο χώρες αφού, από τη μια ο σεισμός, από την άλλη η τραγωδία στα Τέμπη, σαν να «έλυσαν έναν κόμπο» - όχι τον γόρδιο δεσμό των ελληνοτουρκικών, αλλά κάποιους «κόμπους» σίγουρα. Και, όπως φαίνεται, υπάρχει στην ουσία πεδίο και διάθεση συνεργασίας σε θέματα που δεν χρειάζονται πολιτική διευθέτηση για να προχωρήσουν.

Διατεθειμένη να «κλείσει» μέτωπα η Άγκυρα 

Η Άγκυρα δείχνει, λοιπόν, διάθεση να «κλείσει» μέτωπα και να «ανοίξει» τραπέζια διαλόγου, αφήνοντας -τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές- πίσω τα «γιοκ». Και αυτό είναι κάτι που φάνηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου όταν, τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντησή τους, Τσαβούσογλου είχε ξανά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σούκρι προκειμένου να καθορίσουν την ατζέντα των επόμενων επισκέψεων και συναντήσεων, όπως ανακοινώθηκε. Όπως λέει κι η γνωστή ρήση, «στη βράση κολλάει το σίδερο». Κι η διπλωματία των σεισμών ήταν πραγματικά ευκαιρία για την Άγκυρα να καλύψει κενά εξωτερικής πολιτικής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραΚώστας Φραγκογιάννηςυπουργείο Εξωτερικώνελληνοτουρκικές σχέσεις