Κόσμος|28.03.2023 21:05

Sam Bankman-Fried: Ο πρώην μεγιστάνας των Bitcoin προσπάθησε να… δωροδοκήσει κινέζους αξιωματούχους!

Newsroom

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν μια 13η ποινική κατηγορία κατά του Sam Bankman-Fried, κατηγορώντας τον συνιδρυτή της FTX ότι δωροδόκησε «έναν ή περισσότερους» Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους με 40 εκατομμύρια δολάρια.

Το νέο κατηγορητήριο αποκαλύφθηκε από το Νότιο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη.

Ο Bankman-Fried, ο οποίος βρίσκεται έξω με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει ήδη δηλώσει αθώος σε οκτώ κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία, ενώ δεν έχει ακόμη απολογηθεί για άλλες πέντε κατηγορίες.

Η ακρόαση για την καταβολή εγγύησης είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας. Εκπρόσωπος του Bankman-Fried αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Bankman-Fried προσπάθησε να δωροδοκήσει Κινέζους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να ξεπαγώσουν λογαριασμοί που ανήκαν στο hedge fund του, Alameda Research. Οι λογαριασμοί, τους οποίους η κινεζική κυβέρνηση είχε παγώσει στο πλαίσιο της καταστολής των κρυπτονομισμάτων, κατείχαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, λένε οι εισαγγελείς.

Οι λογαριασμοί απελευθερώθηκαν μετά τη μεταφορά της πληρωμής από τον κύριο εμπορικό λογαριασμό της Alameda σε ένα ιδιωτικό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι κατηγορίες εναντίον του Bankman-Fried προέρχονται από αυτό που οι εισαγγελείς έχουν χαρακτηρίσει ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ. Λένε ότι ο Bankman-Fried ενορχήστρωσε μια τεράστια απάτη, κλέβοντας καταθέσεις από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, για να χρηματοδοτήσει ριψοκίνδυνα στοιχήματα στο hedge fund του, να διοχετεύσει εισφορές σε Αμερικανούς πολιτικούς και να χρηματοδοτήσει έναν πολυτελή τρόπο ζωής για τον ίδιο και τους υπαλλήλους του στις Μπαχάμες.

Το FTX ήταν μια από τις πιο πολυσύχναστες και μεγαλύτερες πλατφόρμες για τη διαπραγμάτευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων πριν καταρρεύσει σε πτώχευση τον Νοέμβριο.

Ο 31χρονος Bankman-Fried έχει προηγουμένως παραδεχθεί ότι χειρίστηκε λανθασμένα την επιχείρησή του, αλλά έχει αρνηθεί ότι διέπραξε απάτη.

Τρεις από τους πρώην συνεργάτες του Bankman-Fried - ο Gary Wang, η Caroline Ellison και ο Nishad Singh - έχουν δηλώσει ένοχοι για πολλές κατηγορίες και συνεργάζονται με τους ερευνητές.

Εάν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερα από 155 χρόνια φυλάκισης. Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Ο Bankman-Fried τελεί υπό κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονέων του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου οι μετακινήσεις του είναι αυστηρά περιορισμένες.

Αλλαγή των όρων εγγύησης

Επίσης, την Τρίτη, ο δικαστής Lewis A. Kaplan ενέκρινε μια τροποποίηση στους όρους εγγύησης του Bankman-Fried, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της πρόσβασής του στο διαδίκτυο μετά από ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου.

Σύμφωνα με τους νέους όρους, ο Bankman-Fried θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ένα VPN μόνο για να έχει πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που θα τον βοηθήσει να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, μέσω ενός φορητού υπολογιστή που του παρέχουν οι δικηγόροι του.

Ο Bankman-Fried μπορεί να χρησιμοποιεί τον ειδικό φορητό υπολογιστή μόνο όταν συνοδεύεται από δικηγόρο ή βοηθό δικηγόρου από την εταιρεία της ομάδας υπεράσπισής του. Το πρόσωπο αυτό «θα παραμείνει με τον κ. Bankman-Fried ενώ χρησιμοποιεί το φορητό υπολογιστή και θα πάρει πίσω τον φορητό υπολογιστή και θα τον απομακρύνει από την κατοικία όταν τελειώσει», έγραψε ο Kaplan.

δωροδοκίακρυπτονομίσματαεισαγγελέας