Κόσμος|30.03.2023 11:36

Συνέλαβαν Αμερικανό ανταποκριτή της Wall Street Journal στη Ρωσία - Κατηγορείται για κατασκοπεία

Newsroom

Η ρωσική FSB συνέλαβε τον ανταποκριτή της Wall Street Journal στη Μόσχα, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ως ύποπτο για κατασκοπεία.

Στην ανακοίνωση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών γίνεται λόγος για «παράνομες δραστηριότητες του Αμερικανού πολίτη Έβαν Γκέρσκοβιτς, που είναι γεννημένος το 1991, ανταποκριτή του γραφείου της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal στη Μόσχα, διαπιστευμένο στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών».

«Είναι ύποπτος για κατασκοπεία προς το συμφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης», σημειώνεται.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη «ενώ προσπαθούσε να αποκτήσει μυστικές πληροφορίες», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

Όπως λέει η FSB «κατόπιν οδηγιών των Ηνωμένων Πολιτειών» συνέλεξε παράνομες κρατικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες μιας ρωσικής αμυντικής εταιρείας, σύμφωνα με τους Moscow Times.

Το Τμήμα Ερευνών της FSB ξεκίνησε ποινική έρευνα βάσει του σχετικού άρθρου για κατασκοπεία (276 του Ποινικού Κώδικα).

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο Γκέρσκοβιτς καλύπτει θέματα σχετικά με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Εκτός από την  WSJ, εργάστηκε στο παρελθόν και για το Agence France-Presse, καθώς και για τους New York Times και τους Moscow Times.

Ενώ η πλειονότητα των ανεξάρτητων δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία εγκατέλειψαν τη χώρα πέρυσι μετά την ψήφιση δρακόντειων νόμων περί λογοκρισίας, πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι συνέχισαν να εργάζονται στο εσωτερικό της χώρας, όπως ο Γκέρσκοβιτς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μυστικές υπηρεσίεςΗΠΑΡωσίαανταποκριτέςδημοσιογράφοςειδήσεις τώρα