Κόσμος|30.03.2023 13:52

Νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές στην Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ισοψηφούν

Μαρία Ζαχαράκη

Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Konsensus, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να ισοψηφούν, αλλά οι εκλογές δεν θα πάνε σε δεύτερο γύρο.

Ο Μουράτ Σαρί, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών κοινής γνώμης Konsensus, δήλωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού: «Ως ερευνητής εδώ και 33 χρόνια, μπορώ να πω με σαφήνεια ότι φαίνεται ότι αυτές οι εκλογές δεν θα πάνε στον δεύτερο γύρο. Και οι δύο πλευρές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τελειώσει στον πρώτο γύρο και ένας από τους δύο θα περάσει. Αν μου πεις απόδειξέ το, δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά δεν υπάρχει κλίμα για δεύτερο γύρο».

Σχετικά με τις έρευνες που δείχνουν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, «το γεγονός ότι το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι θα ψήφιζα τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αν οι δύο τους έμπαιναν στις εκλογές», το οποίο ήταν περίπου 30% πριν από 1,5 ή 2 χρόνια, έχει πλέον εξισωθεί. Υπάρχει αύξηση των ψήφων του Κιλιτσντάρογλου, αλλά οι ψήφοι του Ερντογάν δεν έχουν μειωθεί τόσο πολύ», υποστηρίζει ο Σαρί της Κονσένσους.

Στις προεδρικές εκλογές θα αναμετρηθούν τέσσερις υποψήφιοι και είναι θέμα περιέργειας το πώς οι ψήφοι του Μουχαρέμ Ιντζέ (ενός εκ των υποψηφίων – Κόμμα Χώρα) θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα στην κούρσα που αναμένεται να είναι μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου.

«Δεν ξέρω γι' αυτό, διότι οι έρευνες που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή δεν αποκαλύπτουν κάτι πολύ σαφές. Υπάρχει ένα τμήμα στο Εθνικιστικό Κίνημα MHP που δεν θέλει να ψηφίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό το τμήμα έχει στραφεί προς τον Μουχαρέμ Ιντζέ, και με τον ίδιο τρόπο, υπάρχει μια μάζα εντός της Εθνικής Συμμαχίας που δεν θέλει να ψηφίσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο κόμμα IYI, στο κόμμα Saadet και σε άλλα κόμματα, και αυτή η μάζα έχει επίσης στραφεί προς τον Μουχαρέμ Ιντζέ».

Σύμφωνα με τον Σαρί, ο Ιντζέ, έχει δείξει σημαντική άνοδο, αν και δεν έκανε τεράστια έκρηξη, αλλά η δήλωσή του ότι «θα πάρω 30%» δεν είναι ρεαλιστική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραδημοσκόπησηεκλογές