Κόσμος|31.03.2023 09:34

Πώς η υπόθεση «Στόρμι Ντάνιελς» στέλνει στα δικαστήρια τον Ντόναλντ Τραμπ - Το χρονικό των απειλών και τι θα ακολουθήσει

Αναστασία Κιτσικώστα
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Η υπόληψη του Ντόναλντ Τραμπ υπέστη πλήγμα όταν για πρώτη φορά το 2018 η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς μίλησε δημόσια για την φερόμενη σεξουαλική της σχέση με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο και τον χρηματισμό της για να μην προβεί σε αποκαλύψεις. Τώρα, πέντε χρόνια μετά ο πρώην πλανητάρχης αντιμετωπίζει ποινική δίωξη κι αναμένεται να παραδοθεί, πιθανόν την Τρίτη, στη δικαιοσύνη στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια εξέλιξη χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα κατηγορηθεί για έγκλημα μετά με τους ισχυρισμούς ότι εξαγόρασε την αποσιώπηση της Στόρμι Ντάνιελς.

Η Ντάνιελς ισχυρίζεται ότι εκείνη και ο Τραμπ είχαν σεξουαλική επαφή και ότι δέχθηκε 130.000 δολάρια από τον πρώην δικηγόρο του, πριν από τις εκλογές του 2016 με αντάλλαγμα τη σιωπή της.

Ο δικηγόρος του, Μάικλ Κοέν, φυλακίστηκε αργότερα με πολλαπλές κατηγορίες εις βάρος του.

Ο πρώην πρόεδρος έχει αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση με την Ντάνιελς από τότε που οι ισχυρισμοί της εμφανίστηκαν στο προσκήνιο το 2018.

Η Ντάνιελ, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις της ότι γνώρισε τον μεγιστάνα σε ένα φιλανθρωπικό τουρνουά γκολφ τον Ιούλιο του 2006.

Ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι έκανε σεξ μία φορά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη λίμνη Τάχο, μια περιοχή μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδας. Δικηγόρος του Τραμπ το αρνήθηκε τότε «σθεναρά».

«Δεν έδειχνε πως τον ανησυχεί αυτό. Ήταν κάπως αλαζόνας», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Τραμπ της είχε πει να μην μιλήσει για την υποτιθέμενη περιπέτειά τους.

Την περίοδο εκείνη, η Μελάνια Τραμπ, δεν βρίσκονταν στο τουρνουά και είχε μόλις γεννήσει.

Απειλές και χρηματισμός 

Το 2016, λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η πορνοστάρ δήλωσε ότι ο δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν της κατέβαλε 130.000 δολάρια σε μετρητά για να μην μιλήσει για τη σχέση τους.

Η ίδια είπε ότι τα δέχτηκε επειδή ανησυχούσε για την ασφάλεια της οικογένειάς της, ενώ ισχυρίστηκε πως την απείλησαν πως θα κινηθούν και νομικά για να παραμείνει σιωπηλή.

Το 2011, λίγο αφότου συμφώνησε να δώσει συνέντευξη στο περιοδικό In Touch σχετικά με την υποτιθέμενη σχέση, είπε ότι ένας άγνωστος άνδρας την πλησίασε μαζί με τη μικρή της κόρη σε ένα πάρκινγκ στο Λας Βέγκας και της είπε να «αφήσει τον Τραμπ ήσυχο».

«Είναι όμορφο κοριτσάκι. Θα ήταν κρίμα αν κάτι συνέβαινε στη μαμά της», θυμήθηκε να της λέει, σε συνέντευξή της το 2018 στην εκπομπή 60 Minutes του CBS.

Η συνέντευξη στο In Touch δεν θα δημοσιευόταν ολόκληρη μέχρι το 2018.

Πριν από την προβολή του επεισοδίου του 60 Minutes, μια εταιρεία-βιτρίνα που συνδέεται με τον Κοέν απείλησε την Ντάνιελς με αγωγή ύψους 20 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι είχε παραβιάσει τη «συμφωνία αποσιώπησης».

Η Ντάνιελς δήλωσε στην εκπομπή του CBS ότι διακινδύνευε πρόστιμο εκατομμυρίων δολαρίων μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, αλλά «ήταν πολύ σημαντικό για μένα να μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», είχε πει.

Είναι παράνομος ο χρηματισμός;

Δεν είναι παράνομο να πληρώσεις κάποιος αποζημίωση για ένα τέτοιο συμβόλαιο, αναφέρει το BBC.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η πληρωμή έγινε ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι επικριτές του Τραμπ υποστήριξαν ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με παραβίαση της προεκλογικής εκστρατείας.

Τον Αύγουστο του 2018, ο δικηγόρος του δήλωσε ένοχος για φοροδιαφυγή και παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, εν μέρει σε σχέση με την πληρωμή του στην Ντάνιελς και μια άλλη γυναίκα που επίσης φέρεται να είχε σχέσεις με τον Τραμπ.

Αν και αρχικά δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είχε καμία σχέση με τις πληρωμές, ο Κοέν κατέθεσε αργότερα ενόρκως ότι ο Τραμπ τον είχε καθοδηγήσει να προβεί στην πληρωμή για των 130.000 δολαρίων στην Ντάνιελς λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2016.

Είπε επίσης ότι ο Τραμπ τον αποζημίωσε για την πληρωμή αυτή.

Στη συνέχεια ο μεγιστάνας παραδέχτηκε ότι αποζημίωσε προσωπικά την πληρωμή αυτή, η οποία δεν είναι παράνομη, αλλά αρνήθηκε κάθε παράβαση σχετικά με τους νόμους της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Κοέν μπήκε στη φυλακή για πολλαπλές κατηγορίες αφού δήλωσε ένοχος για παραβίαση των νόμων κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016.

Γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τραμπ;

Νωρίτερα φέτος, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Άλβιν Μπραγκ συγκρότησε σώμα ενόρκων για να διερευνήσει αν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην προέδρου για τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην Ντάνιελς.

Το σώμα ενόρκων συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και συγκροτείται από τον εισαγγελέα για να διαπιστώσει αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ασκηθούν διώξεις.

Την Πέμπτη, το εν λόγω σώμα ενόρκων ψήφισε υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων, καθιστώντας τον Ντόναλντ Τραμπ τον πρώτο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Ο ίδιος καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του από τη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης, στην οποία βλέπει «πολιτικό διωγμό», «κυνήγι μαγισσών» και «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024, στις οποίες ελπίζει να «ανακαταλάβει» τον Λευκό Οίκο.

«Αυτός είναι πολιτικός διωγμός και ανάμιξη στις εκλογές στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, προεξοφλώντας πως η υπόθεση αυτή θα αποβεί «σε βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου του και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ποια είναι η Στόρμι Ντάνιελ – Οι φιλοδοξίες της να μπει στην πολιτική σκηνή

Ποια είναι όμως η πορνοστάρ που έφερε καταιγίδα στους Ρεπουμπλικανούς; 

Γεννημένη το 1979 και παιδί χωρισμένων γονιών, η Στόρμι είχε την πρώτη της εμπειρία ως στριπτιζέζ στα 17 της χρόνια, όταν είχε επισκεφθεί μια φίλη της σε στριπτιτζάδικο και πείστηκε να εμφανιστεί ως γκεστ σταρ. Επαγγελματικά ξεκίνησε να εργάζεται στο Gold Club, στο Μπατόν Ρουζ, την πρωτεύουσα της γενέτειράς της, της Λουϊζιάνα, το 2000.

Το καλλιτεχνικό της όνομα το επέλεξε λόγω της αγάπης της στο συγκρότημα Motley Crue, ο μπασίστας του οποίου, ο Νίκι Σιξ, είχε ονομάσει την κόρη του Στορμ (καταιγίδα). Δεδομένου ότι η Στόρμι κατάγεται από την Λουιζιάνα, επέλεξε για καλλιτεχνικό επίθετο το «Ντάνιελς» όταν είδε μια διαφήμιση του ουίσκι Τζακ Ντάνιελς με σλόγκαν «Το αγαπημένο των Νότιων».

Το 2002 ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες πορνό και με την πάροδο των ετών υπήρξε πολλές φορές υποψήφια για βραβεία της βιομηχανίας του κινηματογράφου πορνό, βραβεύτηκε ως σκηνοθέτης σε ταινίες για ενήλικες, εμφανίστηκε στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού "Wake Up Call" των Maroon 5, όπου έκανε pole dancing, αλλά και στην ταινία "Παρθένος Ετών 40" όπου ο πρωταγωνιστής της, ο Στιβ Καρέλ, βλέπει την Στόρμι σε μια ταινία και προσπαθεί να την ονειρευτεί.

Έχει παντρευτεί τρεις φορές και τις τρεις με συναδέλφους της ηθοποιούς της βιομηχανίας του κινηματογράφου πορνό και έχει μια κόρη με έναν από αυτούς, η οποία σήμερα είναι επτά χρονών.

Όλη της τη ζωή η Στόρμι λάτρευε τα άλογα και σήμερα είναι ιδιοκτήτρια πολλών, ενώ έχει αποσπάσει διακρίσεις σε ιππικούς αγώνες.

Μια ομάδα θαυμαστών της επιχείρησε να την πείσει να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ντέιβιντ Βίτερ της Λουιζιάνα το 2010. O Bίτερ είχε κατηγορηθεί για τη σχέση του με μια ιερόδουλη. Παρότι πιστεύω ότι δεν είμαι το καλύτερο πρόσωπο γι’ αυτή τη θέση, «θεωρώ ότι είμαι καλύτερη από τον γερουσιαστή που έχετε τώρα», είχε πει τότε η Στόρμι σε δημοσιογράφο.

Τον Απρίλιο του 2010 ανακοίνωσε την απόφασή της να είναι υποψήφια με τους Ρεπουμπλικάνους έπειτα από μια σειρά αποκαλύψεων σεξουαλικού περιεχομένου που αφορούσαν το κόμμα. Έτσι μάλιστα δικαιολόγησε την απόφασή της να αλλάξει «στρατόπεδο».

Όλη μου τη ζωή, είπε, υπήρξα Δημοκρατική, «αλλά τώρα δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι στη διάρκεια των χρόνων οι απόψεις μου εκφράζονται πλέον καλύτερα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».

Ξεκίνησε μάλιστα περιοδεία σε πόλεις της Λουϊζιάνα με τις ομιλίες της να επικεντρώνονται σε θέματα όπως η οικονομία, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η προστασία των παιδιών και δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση εκλογής της θα αποσυρόταν από τον χώρο των ταινιών για ενήλικες.

Στις 15 Απριλίου της ίδιας χρονιάς ωστόσο ανακοίνωσε την απόφασή της να μην είναι τελικά υποψήφια για τη Γερουσία επειδή, όπως είπε, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν έλαβαν ποτέ στα σοβαρά την υποψηφιότητά της.

Μετά το μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε με τον Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας κάνει κάποιες συνεντεύξεις, κρατά χαμηλό προφίλ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στόρμι Ντάνιελςσκάνδαλοειδήσεις τώραΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ