Κόσμος|01.04.2023 21:40

Τι σημαίνει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και πώς θα αλλάξει τις ισορροπίες

Newsroom

Η Φιλανδία και επίσημα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης στην τουρκική εθνοσυνέλευση, λίγο πριν διαλυθεί για τις εκλογές της 14ης Μαΐου, έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με 276 «ναι». Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη ένταξή της.

Τι σημαίνει αυτό και πώς αλλάζει τις ισορροπίες εξηγούν οι New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ένταξη της Φινλανδίας θα φέρει μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, καθώς προστίθεται ακόμα ένα μέλος της συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας, την ώρα που εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συνιστά, επίσης, σημαντική διπλωματική και στρατηγική ήττα για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατέστησε σαφές, πριν εισβάλει στην Ουκρανία, ότι σκόπευε να εμποδίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Επιπλέον, η ένταξη της Φινλανδίας, για την οποία η Ρωσία έχει ταχθεί εναντίον, αποτελεί σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας και της ικανότητας του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα.

Η πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας έπειτα από περισσότερο από έναν αιώνα διαμάχης με τη Μόσχα, αποφάσισε ότι μόνο το Άρθρο 5, η δέσμευση του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα, θα έδινε στο Ελσίνκι τις εγγυήσεις ασφαλείας που τώρα νιώθει ότι χρειάζεται απέναντι σε έναν επιθετικό γείτονα, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα πολλών χιλιομέτρων.

«Θα δώσει στο ΝΑΤΟ πρόσβαση στον ισχυρό στρατό της Φινλανδίας, στον εναέριο χώρο, στα λιμάνια και στους θαλάσσιους δρόμους της και θα ενισχύσει την ικανότητα υπεράσπισης των χωρών της Βαλτικής, της Αρκτικής και της Σουηδίας», δήλωσε ο Μάτι Πέσου, ειδικός σε θέματα Ασφάλειας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. «Η Φινλανδία θα συμβάλει στην αποτροπή και άμυνα και η περιοχή επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ θα αυξηθεί σημαντικά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα διπλασιαστούν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Φινλανδία βρίσκεται ήδη εντός εμβέλειας των ρωσικών δυνάμεων και των πυρηνικών πυραύλων που εδρεύουν στη χερσόνησο Κόλα και την Αγία Πετρούπολη, «άρα η φινλανδική ένταξη δεν θα αλλάξει το παιχνίδι».

Ενώ Φινλανδοί αξιωματούχοι λένε ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για ταχεία ένταξη της Σουηδίας, οι Σουηδοί δήλωσαν ότι αποδέχονται την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί νωρίτερα.

Πάντως, θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι η Φινλανδία και το ΝΑΤΟ να ενσωματώσουν πλήρως τα αμυντικά τους σχέδια. «Η Φινλανδία πρέπει να αποφασίσει, για παράδειγμα, εάν χρειάζεται ή θα δεχτεί ξένα στρατεύματα, ή ακόμα και πυρηνικά όπλα στο έδαφός της», είπε ο κ. Πέσου.

Την προσεχή Κυριακή, στη Φινλανδία διεξάγονται εθνικές εκλογές και η τελική ένταξη μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν να παραμείνει στην εξουσία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑΤΟΤουρκίαΦιλανδίαειδήσεις τώρα