Κόσμος|02.04.2023 19:10

Η Μελόνι βάζει στο στόχαστρο τις… αγγλικές λέξεις στην Ιταλία: Για ποιους προβλέπεται πρόστιμο μαμούθ εάν τις χρησιμοποιούν

Newsroom

Το κόμμα του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι πρότεινε την επιβολή προστίμων έως και 100.000 ευρώ  σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που χρησιμοποιούν ξένους όρους, κυρίως αγγλικούς, αντί για ιταλικούς σε επίσημες ανακοινώσεις.

«Δεν πρόκειται απλώς για θέμα μόδας, καθώς οι μόδες περνούν, αλλά η αγγλομανία (έχει) επιπτώσεις στην κοινωνία στο σύνολό της», αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο ζητά την προστασία και την καλλιέργεια της ιταλικής γλώσσας.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από νομοθέτες του εθνικιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι και θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου για να γίνει νόμος. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό.

Το νομοσχέδιο ανέφερε ότι η εξάπλωση της αγγλικής γλώσσας «εξευτελίζει και ταπεινώνει» την ιταλική γλώσσα και πρότεινε ότι όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα του Δάντη για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Προβλέπει επίσης ότι όλα τα ονόματα και τα ακρωνύμια που υποδηλώνουν θέσεις εργασίας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία θα πρέπει να γράφονται στην τοπική γλώσσα, ενώ οι ξένες λέξεις επιτρέπονται μόνο εάν αποδεικνύεται ότι είναι αδύνατο να μεταφραστούν.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η ευρεία χρήση της αγγλικής γλώσσας στην Ευρώπη είναι «ακόμη πιο αρνητική και παράδοξη», δεδομένου ότι η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν το σχέδιο γίνει νόμος, η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να βάλει γρήγορα τάξη στα του οίκου της. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Οκτώβριο, πρόσθεσε τον αγγλικό όρο «Made in Italy» στο όνομα του υπουργού Βιομηχανίας, ενώ η ίδια η Μελόνι ρίχνει περιστασιακά ξένες λέξεις στις ομιλίες της.

Το νομοσχέδιο έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση προχώρησε στην υπεράσπιση αυτού που θεωρεί ως ένα άλλο σημαντικό μέρος του πολιτισμού της Ιταλίας, απαγορεύοντας τη χρήση τροφίμων που παράγονται στο εργαστήριο για να διαφυλάξει την αγροδιατροφική κληρονομιά της χώρας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζόρτζια Μελόνιειδήσεις τώραΙταλίααγγλικά