Κόσμος|03.04.2023 05:45

«Μαστίγιο και καρότο» το μήνυμα της Άγκυρας προς την Αθήνα: Η αλλαγή του κλίματος και οι προεκλογικές ισορροπίες

Newsroom

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, έκανε λόγο την Κυριακή (02/04) για «λιώσιμο των πάγων», επισφραγίζοντας έτσι λεκτικά για πρώτη φορά την ολική αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από εκεί που, πριν από λίγους μήνες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλεγε «μπορεί να έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» και απειλούσε με πυραύλους Tayfun την Αθήνα, το να κάνει λόγο τώρα η Άγκυρα για «λιώσιμο πάγων», είναι μία σημαντική πρόοδος από την πλευρά της Τουρκίας, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αν λάβει κανείς υπόψη το διάλειμμα που έχει επίσης συμφωνηθεί επί του πεδίου, αλλά και τις επισκέψεις την Τρίτη άλλων δύο Ελλήνων υπουργών, των Παναγιωτόπουλου και Μηταράκη, στην Τουρκία, και σε πρακτικό επίπεδο είναι πρόοδος. Οι συναντήσεις υπουργών ένθεν κακείθεν, έχουν άμεση επίδραση στην αλλαγή αυτή του κλίματος προς την κατεύθυνση της ηρεμίας.

Βέβαια, πρόκειται για αλλαγή κλίματος μόνο, κι όχι θέσεων. Γιατί ο Τούρκος αντιπρόεδρος φρόντισε αμέσως να βάλει και την... αίρεση, ότι αυτό δε σημαίνει ότι η Τουρκία θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της, αλλά και να μην περιμένει κανείς να χαρίσει δικαιώματα. Από τη μια, δηλαδή, ο Φουάτ Οκτάι έστελνε μήνυμα στη Δύση και στην Ελλάδα περί καλής διάθεσης της Άγκυρας, από την άλλη όμως, οι προθέσεις της παραμένουν οι ίδιες, απλά μπαίνουν για λίγο τουλάχιστον σε... ανοιξιάτικη και προεκλογική νάρκη.

Ενοχλημένη η Άγκυρα για τη συμφωνία ΗΠΑ - Κύπρου

Το ότι η Τουρκία προσπαθεί να κρατήσει και τις προεκλογικές ισορροπίες φάνηκε και από τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που έδειξε πόσο ενοχλήθηκε από τη νέα συμφωνία μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και υπουργείου Άμυνας της Κύπρου. Η Άγκυρα συνεχίζει να λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στο νησί καθώς και ότι ενθαρρύνουν τον εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πάλι, λοιπόν, η εξοπλιστική στήριξη, είτε σε Ελλάδα, είτε σε Κύπρο, κάνει την Τουρκία να εξεγείρεται και να την βλέπει ως κόκκινο πανί μπροστά της.

Κύπροςελληνοτουρκικές σχέσειςΦουάτ ΟκτάιΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκία