Κόσμος|04.04.2023 08:16

Νυχτερινές διαβουλεύσεις με δικηγόρους για τον Τραμπ λίγο πριν την ιστορική απαγγελία κατηγοριών - Μιλάει για «κυνήγι μαγισσών»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)
Στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες ο Τραμπ (AP Photo)

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαβουλεύεται με δικηγόρους στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, καθώς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες που θα μείνουν στην ιστορία.

Έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και οι Αρχές αναμένουν διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν την Τρίτη, ενώ ήδη κατά την άφιξή του Δευτέρα είχε συγκεντρωθεί πλήθος που κρατούσε πλακάτ κατά αλλά και υπέρ του πρώην προέδρου.

Ο Τραμπ, 76 ετών, είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική υπόθεση, καθώς βρίσκεται υπό έρευνα για τα χρήματα που κατέβαλε λίγο πριν από τις εκλογές του 2016 σε μια πορνοστάρ που λέει ότι είχαν σεξουαλική επαφή. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Το «κυνήγι μαγισσών»

«WITCH HUNT», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος στην πλατφόρμα του Truth Social λίγο πριν ταξιδέψει από το σπίτι του στη Φλόριντα στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, όπως γράφει το BBC.

Αργότερα το πρωί της Τρίτης, δεκάδες αστυνομικοί και δικαστικοί υπάλληλοι, καθώς και πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας αναμένεται να συνοδεύσουν τον Τραμπ στους δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι το δικαστικό μέγαρο στο Μανχάταν.

Για τι κατηγορείται

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει θα αποκαλυφθούν πλήρως κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία έχει προγραμματιστεί για περίπου τις 14:15 τοπική ώρα (19:15 ώρα Ελλάδας). Οι δικηγόροι του έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα δηλώσει αθώος.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τουλάχιστον μία κατηγορία για κακούργημα στην υπόθεση, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 30 κατηγορίες στο κατηγορητήριό του.

Ο πρώην πρόεδρος, σήμερα (4/4), αναμένεται πρώτα να παραδοθεί στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, προτού παραπεμφθεί στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ βρίσκεται υπό έρευνα σχετικά με ένα έμβασμα ύψους 130.000 δολαρίων (105.000 λιρών) από τον πρώην δικηγόρο του, Μάικλ Κόεν, προς την πρωταγωνίστρια ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ωστόσο, αρνείται ότι είχε σεξουαλική επαφή με την κ. Ντάνιελς.

Οι χρηματικές συμφωνίες με αντάλλαγμα τη σιωπή δεν είναι παράνομες, αλλά ο εισαγγελέας του Μανχάταν διερευνά αν παραποιήθηκαν οικονομικά αρχεία σε σχέση με την πληρωμή.

Αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος

Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης έχουν ασκήσει πιέσεις στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν για να επιτραπεί η χρήση καμερών μέσα στο δικαστήριο, μια πρόταση στην οποία αντιτάχθηκε η νομική ομάδα του Τραμπ, επειδή, όπως είπαν, θα δημιουργούσε «ατμόσφαιρα τσίρκου κατά την απαγγελία κατηγοριών».

Όμως, το βράδυ της Δευτέρας, ο δικαστής αποφάσισε ότι θα επιτραπεί σε κάποιους φωτογράφους να τραβήξουν φωτογραφίες πριν αρχίσει επίσημα η απαγγελία κατηγοριών.

Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και να επιστρέψει στο σπίτι του στη Φλόριντα, το Μαρ-α-Λάγκο, το βράδυ της Τρίτης, όπου σχεδιάζει να εκφωνήσει δηλώσεις στις 20:15 (τοπική ώρα).

Βραδινές διαβουλεύσεις με δικηγόρους και εγρήγορση για τυχόν ταραχές

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα (3/4) και θεωρείται βέβαιο ότι πέρασε το βράδυ της Δευτέρας στον Πύργο Τραμπ για να συμβουλευτεί νομικούς συμβούλους, μια ομάδα που αυξήθηκε με την προσθήκη του Τοντ Μπλανς, δικηγόρου υπεράσπισης ποινικών υποθέσεων λευκού κολάρου και πρώην ομοσπονδιακού εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως εκπροσωπούσε τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Οι αρμόδιες Αρχές, παράλληλα, βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν ταραχές. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς προειδοποίησε τους πιθανούς «ταραξίες να ελέγξουν τον εαυτό τους».

Από την άλλη, η βουλευτής της Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, σχεδιάζει να διοργανώσει συγκέντρωση υπέρ του Τραμπ κοντά στο δικαστήριο την Τρίτη.

Τέλος, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση στην πολιτεία της Μινεσότα τη Δευτέρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει καμία ανησυχία για ταραχές στη Νέα Υόρκη, λέγοντας: «Έχω εμπιστοσύνη στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στόρμι ΝτάνιελςΗΠΑποινική δίωξηειδήσεις τώραΝτόναλντ Τραμπ