Κόσμος|04.04.2023 13:47

Ολλανδία: «Ήταν σαν ταινία, είδα επιβάτες με αίματα» - Οι μαρτυρίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εκτροχιασμός τρένου στην Ολλανδία (AP Photo)
Εκτροχιασμός τρένου στην Ολλανδία (AP Photo)
Εκτροχιασμός τρένου στην Ολλανδία (AP Photo)
Εκτροχιασμός τρένου στην Ολλανδία (AP Photo)
Εκτροχιασμός τρένου στην Ολλανδία (AP Photo)
Εκτροχιασμός τρένου στην Ολλανδία (AP Photo)

Στιγμές απόλυτου τρόμου και πανικού περιγράφουν οι επιβάτες του τρένου που εκτροχιάστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Ολλανδία, στο χωριό Voorschoten. Το τρένο εκτροχιάστηκε όταν συγκρούστηκε με μηχάνημα έργων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 30.

Η αξιωματούχος των ολλανδικών σιδηροδρόμων γνωστοποίησε ότι το τρένο συγκρούστηκε με τον γερανό και στους τραυματίες περιλαμβάνονται ο μηχανοδηγός και δύο ελεγκτές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Ήταν σαν ταινία» - «Είδα επιβάτες με αίματα»

Ήταν «σαν ταινία», δηλώνει ένας 20χρονος επιβάτης του τρένου, περιγράφοντας πως «τα φώτα έσβησαν, επικράτησε σκοτάδι και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βγουν από το τρένο».

Όπως διευκρίνισε, δέχτηκαν άμεσα βοήθεια.

«Είδα τρεις τραυματίες, κάποιος ούρλιαξε. Είδα ότι ήταν ο μηχανοδηγός του τρένου. Βοήθησα κάποιους που πονούσαν. Καλέσαμε το 112, οι διασώστες έφτασαν σε 10 λεπτά. Μας βοήθησαν και οι κάτοικοι του χωριού», προσθέτει ο ίδιος.

Ένας άλλος επιβάτης μίλησε για ένα «τεράστιο χτύπημα»: «Είδα σπασμένα γυαλιά να πετάνε δεξιά - αριστερά και μετά είδα επιβάτες με αίματα, από άλλα βαγόνια. Ευτυχώς, εμείς δεν τραυματιστήκαμε».

«Ακούσαμε δύο χτυπήματα και είδαμε λάμψεις»

Κάτοικος της περιοχής όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, δηλώνει σε ολλανδικό μέσο: «Ακούσαμε μόνο δύο χτυπήματα και είδαμε πολλές λάμψεις. Όλο το σπίτι έτρεμε (...). Η σύζυγός μου είπε αμέσως "κάτι δεν πάει καλά"».

Το τρένο βρισκόταν «διπλωμένο» στις ράγες, περιγράφει ο Van Trigt, μιλώντας για τα όσα αντίκρισε.

«Ο γιος μου έβαλε το τραπέζι του κήπου πάνω από το χαντάκι ώστε οι επιβάτες να μπορούν να απομακρυνθούν και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν γρήγορα στο τρένο», συμπληρώνει. Έπειτα, ο ίδιος και γείτονές του απομάκρυναν τα οχήματά τους ώστε να μπορούν να φτάσουν οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης.

«Τους βάλαμε στα σπίτια μας, τους δώσαμε νερό»

«Ακούσαμε έναν δυνατό κρότο. Μετά ήταν ήσυχα για λίγο», είπε στην εφημερίδα De Telegraaf ο Aron Ooms, που ζει απέναντι από το σημείο του συμβάντος.

«Ήξερα πως κάτι είχε συμβεί, αλλά όχι αμέσως. Μετά κοίταξα από το παράθυρό μου και είδα φώτα από κινητά τηλέφωνα. Ήταν κατασκότεινα. Τότε συνειδητοποιήσαμε πως υπήρχαν άνθρωποι που περπατούσαν μέσα στο λιβάδι και αναζητούσαν βοήθεια», δηλώνει.

«Αμέσως αρχίσαμε να βοηθάμε τα θύματα, με τους κατοίκους. Τους βάλαμε στα σπίτια μας, τους δώσαμε νερό. Ο κόσμος ήταν πολύ αναστατωμένος», προσθέτει ο ίδιος.

Ο μηχανοδηγός στους τραυματίες

Η αξιωματούχος των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων Καρόλα Μπελντερμπός δήλωσε πως το τρένο συγκρούσθηκε με τον γερανό και στους τραυματίες περιλαμβάνονται ο μηχανοδηγός και δύο προϊστάμενοι της αμαξοστοιχίας.

Ο Γερούν Βίνεν της Prorail, της εταιρείας η οποία συντηρεί τις σιδηρογραμμές, δήλωσε πως έχουν αρχίσει έρευνες, μεταξύ άλλων από την ίδια την εταιρεία του, την αστυνομία και το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο ερευνά τα σοβαρά ατυχήματα.

«Ευτυχώς αυτό είναι ένα πολύ, πολύ απομονωμένο δυστύχημα, αλλά είναι ένα φρικτό δυστύχημα», δήλωσε ο Βίνεν στο Reuters, από τον τόπο του δυστυχήματος.

«Εμείς στην Prorail διεξάγουμε την έρευνα πρώτα απ' όλα για να διαπιστώσουμε τι συνέβη και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε στο μέλλον», δήλωσε προσθέτοντας: «όλοι είναι πραγματικά συγκλονισμένοι».

Οι Ολλανδικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν μέσω του Twitter πως τα σιδηροδρομικά δρομολόγια ανάμεσα στο Λάιντεν και τμήματα της Χάγης ματαιώθηκαν εξαιτίας του δυστυχήματος.

Βίντεο από το σημείο του δυστυχήματος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τραυματίεςεκτροχιασμός τρένουΟλλανδίαειδήσεις τώρανεκρόςεκτροχιασμός