Κόσμος|05.04.2023 13:29

Ντόναλντ Τραμπ: Τα επόμενα βήματα μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου – Θα γίνει τελικά η δίκη του αιώνα;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Οι πρώτες φωτογραφίες του Τραμπ μέσα από το δικαστήριο/Ap Photos
Οι πρώτες φωτογραφίες του Τραμπ μέσα από το δικαστήριο/Ap Photos
Οι πρώτες φωτογραφίες του Τραμπ μέσα από το δικαστήριο/Ap Photos
Οι πρώτες φωτογραφίες του Τραμπ μέσα από το δικαστήριο/Ap Photos
Οι πρώτες φωτογραφίες του Τραμπ μέσα από το δικαστήριο/Ap Photos

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην Αμερικανός πρόεδρος σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες, μια υπόθεση δίχως ιστορικό προηγούμενο στις ΗΠΑ. Τι θα επακολουθήσει για τον κ. Τραμπ και την ομάδα υπεράσπισής του; Ο 76χρονος δήλωσε αθώος στη Νέα Υόρκη την Τρίτη σε 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων.

Αν και οι κατηγορίες αυτές αντιμετωπίζονται συνήθως ως μικρότερα πλημμελήματα, ο κ. Τραμπ κατηγορείται για τη διάπραξη σοβαρότερων αδικημάτων, παρατηρεί το BBC. Οι κατηγορίες σχετίζονται με την εμπλοκή του κ. Τραμπ σε πληρωμές χρημάτων για σιωπή στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η υπόθεση φτάσει σε δίκη, θα είναι ένα παγκόσμιο γεγονός. Αλλά η νομική διαδικασία που βρίσκεται μπροστά μας θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες - και σίγουρα θα δει τους δικηγόρους του κ. Τραμπ να αγωνίζονται για να αποσυρθεί η υπόθεση.

Οι εισαγγελείς παραδίδουν τα αποδεικτικά στοιχεία

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν ερευνά τις πληρωμές του Τραμπ για τα χρήματα της σιωπής εδώ και πέντε χρόνια.

Ο εισαγγελέας Alvin Bragg ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ παραποίησε την πραγματική φύση των πληρωμών, επειδή οι πληρωμές αυτές έγιναν για την υποστήριξη ενός εγκλήματος. Αν και οι πληρωμές με χρήματα για την αποσιώπηση δεν είναι από μόνες τους παράνομες, η δαπάνη χρημάτων για να βοηθηθεί μια προεδρική εκστρατεία αλλά η μη αποκάλυψή τους παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών.

Με την ολοκλήρωση της απαγγελίας κατηγοριών του κ. Τραμπ, οι εισαγγελείς υποχρεούνται τώρα να παραδώσουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους στη νομική ομάδα του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με πρόσφατες νομικές μεταρρυθμίσεις στη Νέα Υόρκη, η παράδοση των στοιχείων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 35 ημερών. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα περιλαμβάνουν συνεντεύξεις των διωκτικών αρχών και καταθέσεις μαρτύρων από πρόσωπα-κλειδιά, όπως η κ. Ντάνιελς και ο πρώην δικηγόρος του κ. Τραμπ, Μάικλ Κόεν.

Θα περιλαμβάνουν επίσης πρακτικά από το σώμα ενόρκων που συγκλήθηκε νωρίτερα φέτος από τον εισαγγελέα για να εξετάσει πιο προσεκτικά τους ισχυρισμούς, καθώς και αρχεία επικοινωνίας μεταξύ του κ. Τραμπ και άλλων εμπλεκομένων στο σύστημα.

Οι δικηγόροι του Τραμπ προσπαθούν να πετύχουν την απόρριψη της υπόθεσης

Οι δικηγόροι του κ. Τραμπ έχουν υποσχεθεί να αμφισβητήσουν τις κατηγορίες εναντίον του εντός ημερών. Οι προτάσεις είναι αιτήματα προς το δικαστήριο να λάβει απόφαση επί ενός θέματος που αφορά μια υπόθεση πριν από την έναρξη της δίκης. Εάν ένας διάδικος κάνει «αίτηση απόρριψης», ζητά από το δικαστήριο να απορρίψει ολόκληρη ή μέρος της υπόθεσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν συνήθως 45 ημέρες μετά την απαγγελία κατηγορίας για να υποβάλουν τις προτάσεις τους, αν και ο δικαστής Juan Merchan θα μπορούσε να τους χορηγήσει λίγο περισσότερο χρόνο.

Ο δικηγόρος Τζο Τακοπίνα δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η νομική ομάδα του Τραμπ «θα αξιολογήσει όλες τις νομικές μας επιλογές και θα ακολουθήσει κάθε μία από αυτές με τον πιο έντονο τρόπο».

«Η ομάδα θα εξετάσει κάθε, κάθε πιθανό ζήτημα που θα μπορέσουμε να αμφισβητήσουμε, και θα το αμφισβητήσουμε», είπε. «Και, φυσικά, περιμένω πολύ να έρθει μια πρόταση απόρριψης, επειδή δεν υπάρχει κανένας νόμος που να ταιριάζει σε αυτό».

Εκτός από την αίτηση απόρριψης, η ομάδα του Τραμπ έχει προβάλει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση μεταφοράς του τόπου διεξαγωγής της δίκης - μεταφέροντας δηλαδή τη δίκη από το Μανχάταν στο κοντινό Στάτεν Άιλαντ.

Ο κ. Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Μανχάταν «με ορισμένες περιοχές που ψήφισαν 1% Ρεπουμπλικάνους» είναι ένα «πολύ άδικο» μέρος για να αντιμετωπίσει μια δίκη. Αλλά οι αιτήσεις για μεταφορά του τόπου διεξαγωγής σπάνια γίνονται δεκτές.

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου ενδέχεται επίσης να επιδιώξουν την αποπομπή του δικαστή Merchan, για τον οποίο ο κ. Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι τον «μισεί» και ο οποίος προήδρευσε στη δίκη για φορολογική απάτη που οδήγησε στην καταδίκη του οικονομικού διευθυντή του Οργανισμού Τραμπ.

Νομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι, πιστός στη γραμμή του, ο κ. Τραμπ θα επιδιώξει να επιβραδύνει τη νομική διαδικασία. «Είναι υποτιμητικό να πούμε ότι [ο Τραμπ] έχει δικαστικό στυλ», δήλωσε ο Τζόσουα Ρίτερ, πρώην εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες, στην USA Today. «Θα δείτε αμφισβητήσεις για τα πάντα, σε κάθε βήμα της διαδικασίας».

Η δίκη του αιώνα;

Αφού ολοκληρωθούν οι διάφορες νομικές προκλήσεις του, η υπόθεση μπορεί να γίνει η δίκη του αιώνα. Οι κατηγορούμενοι στη Νέα Υόρκη έχουν το λεγόμενο «δικαίωμα σε ταχεία δίκη» - που σημαίνει ότι οι εισαγγελείς πρέπει να είναι έτοιμοι να εκδικάσουν την υπόθεση εντός έξι μηνών.

Όμως είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εξεταστούν όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους δικηγόρους του κ. Τραμπ και αν θα δούμε καν δίκη όταν επιλυθούν.

Παραμένει επίσης ασαφές ποια επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσουν οι εισαγγελείς για να αποδείξουν ότι έχει διαπραχθεί κακούργημα.

Μια οδός επικεντρώνεται στο κατά πόσον ο κ. Τραμπ παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξαπάτησης των κρατικών φορολογικών αρχών.

Ένας άλλος μπορεί να επικεντρωθεί σε πιθανή παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, αν και οι νομικοί εμπειρογνώμονες παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το κατά πόσον η εκλογική νομοθεσία μπορεί να διωχθεί στα πολιτειακά δικαστήρια.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις σε τουλάχιστον δύο άλλες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας ειδικού εισαγγελέα σχετικά με τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 και τον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Όμως δεν υπάρχουν νόμοι που να εμποδίζουν έναν Αμερικανό που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία και ο Ρεπουμπλικάνος θα συνεχίσει πιθανότατα να χτίζει την τρίτη συνεχόμενη εκστρατεία του για τον Λευκό Οίκο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δικαστήριοδίκηπληρωμέςΗΠΑειδήσεις τώραΝτόναλντ Τραμπ