Κόσμος|05.04.2023 22:51

Κόντρα μεταξύ της ολλανδικής κυβέρνησης και των Βασιλικών Αερογραμμών για ... 40.000 πτήσεις

Newsroom

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της ολλανδικής κυβέρνησης και του εθνικός αερομεταφορέα για τον περιορισμό του αριθμού των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Σκίπχολ. 

Χθες σε ανακοίνωσή του, ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου ανέφερε ότι θα απαγορεύεται η απογείωση αεροσκαφών από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί. Θα απαγορευτούν επίσης οι προσγειώσεις πριν από τις 5 το πρωί. Οι αλλαγές αυτές σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025-26.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι θα απαγορευτούν ιδιωτικά τζετ επειδή προκαλούν «δυσανάλογη ηχορρύπανση και εκπομπές C02 ανά επιβάτη». Σε σύγκριση με μια τακτική πτήση, οι πτήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών παράγουν 20 φορές περισσότερο C02, σύμφωνα με το αεροδρόμιο.

Ωστόσο, η ολλανδική δικαιοσύνη  φαίνεται πως είχε άλλη άποψη καθώς έκανε δεκτή την προσφυγή που κατέθεσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Ολλανδίας από κοινού με άλλες αεροπορικές εταιρείες. 

Οι αεροπορικές εταιρείες πρόβαλαν το επιχείρημα ότι οι μεταβολές αυτές θα βλάψουν τις ίδιες, την ολλανδική οικονομία και τους επιβάτες και ότι δεν έχουν εξετασθεί εναλλακτικές λύσεις.

Υποστήριξαν, ακόμα, ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για την επιβολή ανώτατου ορίου πτήσεων από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι στον Οκτώβριο 2024 στις 460.000 πτήσεις δεν έχει εξετασθεί ενδελεχώς και ότι οι ίδιες έχουν κάνει ήδη επενδύσεις με βάση το όριο των 500.000 πτήσεων που συμφωνήθηκε το 2015.

Το δικαστήριο στην σημερινή του προσωρινή απόφαση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν ακολούθησε την ορθή διαδικασία» στη λήψη της απόφασης για την επιβολή του ανώτατου ορίου.

«Το κράτος οφείλει να διαβουλεύεται με τα ενδιαφερόμενα μέρη και η μείωση του αριθμού των πτήσεων επιτρέπεται μόνο όταν είναι σαφές ότι άλλα μέτρα για την μείωση της ηχητικής όχλησης δεν επαρκούν», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η KLM εξέφρασε την ικανοποίησή της με την απόφαση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θόρυβος και άλλα είδη ρύπανσης μπορούν να μειωθούν με άλλους τρόπους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρααεροδρόμιοπτήσειςΟλλανδία