Κόσμος|05.04.2023 19:35

Johnson&Johnson: Η αποζημίωση - «μαμούθ» που θα καταβάλει σε καταναλωτές που έπαθαν καρκίνο

Newsroom

Σπάει κάθε προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά η αποζημίωση που θα κληθεί να καταβάλει η Johnson & Johnson σε δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές που τη μήνυσαν, μετά από ενδείξεις για καρκινογόνες ουσίες στο δημοφιλές προϊόν της, «Baby Powder».

Η J&J, που είναι μία από τις μεγαλύτερες σε πωλήσεις εταιρείες προϊόντων υγείας στον κόσμο, ελισσόταν δικαστικά για χρόνια, προσπαθώντας να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων. Αποκορύφωμα των ελιγμών της υπήρξε η αμφιλεγόμενη πτώχευση «Texas two-step» κατά την οποία προσπάθησε να μεταθέσει την οικονομική της υποχρέωση σε μία θυγατρική της. Ωστόσο, δέχθηκε την Τρίτη (04/04) να καταβάλλει, σε διάρκεια 25 ετών, το αστρονομικό ποσό των 8,9 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρχική πρόθεση της εταιρείας ήταν η καταβολή 2 δισ. δολαρίων.

Δικαστής που είχε εξετάσει την παλαιότερη αίτηση πτώχευσης της J&J, στο Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ, σημείωνε τότε ότι, «δεν υπάρχει λόγος να επιτραπεί στη Johnson & Johnson να έχει πρόσβαση στα εργαλεία πτώχευσης για την αντιμετώπιση της ευθύνης της αυτήν τη στιγμή».

Το πλάνο για την καταβολή των αποζημιώσεων

Για τις δεκάδες χιλιάδες αγωγές σε βάρος της, η Johnson & Johnson συμφώνησε να καταβάλει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω διακανονισμού. Στις αγωγές τους οι καταναλωτές ισχυρίζονται ότι, το ταλκ στην εμβληματική «Baby Powder» αλλά και άλλα προϊόντα της εταιρείας, τούς προκάλεσαν καρκίνο.

Αργά την Τρίτη 4 Απριλίου, η θυγατρική της Johnson & Johnson, LTL Management, υπέβαλλε για δεύτερη φορά αίτηση πτώχευσης. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που κατέθεσε η εταιρεία στο δικαστήριο, σκοπός της είναι να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης που θα περιέχει τον προτεινόμενο διακανονισμό σε έναν δικαστή το συντομότερο στις 14 Μαΐου.

Το αστρονομικό ποσό θα καταβληθεί σε τουλάχιστον 60.000 καταναλωτές που αποδέχτηκαν την πρόταση διακανονισμού της εταιρείας.

Γνωστό από τη δεκαετία του 1970 ότι το ταλκ περιείχε αμίαντο

Σύμφωνα με το Reuters, ήδη από τη δεκαετία του 1970, ήταν γνωστό ότι στο βρεφικό ταλκ της Johnson & Johnson εντοπίζονταν μικρές ποσότητες αμιάντου, ο οποίος προκαλεί καρκίνο. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί και για το ότι προσπάθησε, μέσω οργανωμένης εκστρατείας, να αποκρύψει τα στοιχεία των ερευνών που αποδείκνυαν ότι, τα συστατικά στο Baby Powder αλλά και το Shower to Shower ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών σε χιλιάδες γυναίκες.

Ο αντιπρόεδρος δικαστικών διαφορών της J&J, Erik Haas, σημείωσε ότι, «η επίλυση αυτού του ζητήματος μέσω του προτεινόμενου σχεδίου αναδιοργάνωσης είναι πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, καθώς επιτρέπει στους ενάγοντες να αποζημιώνονται έγκαιρα και επιτρέπει στην Εταιρεία να παραμείνει προσηλωμένη στη δέσμευσή μας να επηρεάσουμε βαθιά και θετικά την υγεία για την ανθρωπότητα».

Ωστόσο, ο δικηγόρος Τζέισον Ίτκιν ο οποίος, μέσω του γραφείου του, διαχειρίζεται 10.000 υποθέσεις γυναικών που, μετά από χρόνια χρήση των εν λόγω προϊόντων της J&J, εμφάνισαν καρκίνο, εξέφρασε την αντίθεσή του, σημειώνοντας ότι, ευελπιστεί ότι ο διακανονισμός θα απορριφθεί από το δικαστήριο.

Μετά την ανακοίνωση της σχετικής είδησης η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει άνοδο,γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν την θετική κατάληξη της υπόθεσης. Το 2023, δύο χρόνια μετά την απόσυρσή του από την αμερικανική αγορά, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πουλάει στο παιδικό ταλκ σε όλο τον κόσμο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ταλκαποζημίωσηειδήσεις τώραJohnson & Johnsonκαρκίνος