Κόσμος|06.04.2023 21:46

Σφίγγουν το ζωνάρι στην Τουρκία: Η ακρίβεια αλλάζει και τον τρόπο που γιορτάζουν το ραμαζάνι

Μαρία Ζαχαράκη

Οι άσχημες οικονομικές συνθήκες στην Τουρκία άλλαξαν φέτος μέχρι και την τήρηση της νηστείας, το γνωστό Ραμαζάνι, που τηρεί περίπου το 60% του πληθυσμού.

Οι πολίτες αδυνατούν να βγαίνουν σε εστιατόρια για το ιφτάρ (το πρώτο γεύμα μετά την ολοήμερη νηστεία), ενώ έρευνες καταγράφουν δυσκολίες ακόμη και στο να στρώσουν το δικό τους τραπέζι, όταν το κόστος των κρεατικών έχει αυξηθεί κατά 188% μέσα σε ένα χρόνο και η παραδοσιακή πίτα ραμαζανιού, που ήταν 2TL το 2017, αυξήθηκε στις 10TL το 2023 (αύξηση 356%). Η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε κατά 82,93%. Τα όσπρια ξεπέρασαν το 300%.

Το κόστος για να κάνει ιφτάρ μια οικογένεια έξω ξεπέρασε ακόμη και τον κατώτατο μισθό (8.500TL = 400€). Ένα φιξ μενού Ραμαζανιού σε ένα μέσο εστιατόριο είναι περίπου 300-400TL (15-20€), στα ξενοδοχεία φτάνει τις 1000TL/50€ ανά άτομο.

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για ψώνια για το Ραμαζάνι, η Αιγυπτιακή Αγορά των μπαχαρικών, οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν 100% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προτιμούν τα σουπερμάρκετ. Η φθηνότερη τιμή τυριού είναι 129TL (6.50€), ενώ οι φθηνότερες ελιές είναι 95TL (4.60€). Το πιο ακριβό προϊόν του παζαριού είναι το σαλάμι προς 780TL (38€), ενώ το γλυκό που στολίζει τα τραπέζια στο ιφτάρ έφτασε τις 350TL (17€).

Οι καταναλωτές παραδέχονται ότι κάποτε αγόραζαν με το κιλό, τώρα με το γραμμάριο.

Αύξηση ορίων πείνας και φτώχειας

Η Συνομοσπονδία Τουρκικών Συνδικάτων (Turk-Is) ανακοίνωσε τα όρια πείνας και φτώχειας για τον Μάρτιο. Το όριο πείνας για μια τετραμελή οικογένεια αυξήθηκε σε 9.590TL (460€), ενώ το όριο φτώχειας αυξήθηκε στις 31.240TL (1.500€). Ενώ το χάσμα μεταξύ του κατώτατου μισθού και του ορίου πείνας μεγαλώνει, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό μετά τις εκλογές.

Τι θα συμβεί με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε νίκη της αντιπολίτευσης;

Εάν η Εθνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές, η πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να χαλαρώσει από μόνη της, καθώς θα ισχυροποιηθούν οι προοπτικές για αλλαγή και βελτίωση. Έτσι, μπορεί να μην υπάρξει αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ωστόσο, υπάρχει και δεύτερο σενάριο, εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές. Μπορεί η νέα κυβέρνηση μέχρι να συσταθεί να εγκαταλείψει ξαφνικά τις προφυλάξεις για συγκράτηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες να αυξηθούν.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα ήταν φυσιολογικό η λίρα να αποδυναμωθεί ξανά ως ένα βαθμό μετά τις εκλογές.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας πέφτει σε αρνητικό πρόσημο

Ο Standard & Poor's (S&P) επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «Β» και την άλλαξε από «σταθερή» σε «αρνητική».

Στη δήλωση του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αναφέρθηκε ότι η ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου απαιτεί εγχώρια και ξένη χρηματοδότηση ύψους 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Τουρκίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡαμαζάνιακρίβειαειδήσεις τώρα