Κόσμος|11.04.2023 15:32

«Εμφύλιος» στις ΗΠΑ για το χάπι των αμβλώσεων

Μαρία Ανδρικάκη

Πίσω στον Μεσαίωνα αποφάσισε ο συντηρητικός δικαστής του Τέξας, Μάθιου Κάσμαρικ, να επιστρέψουν οι γυναίκες, απαγορεύοντας τη μιφεπριστόνη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο δικαστής «πάγωσε» την έγκριση του αμερικανικού FDA στο σκεύασμα, που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και ασφαλείς τρόπους άμβλωσης.

Το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι προχωράει σε έφεση κατά της απόφασης, ενώ ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον κρίνει, παράλληλα, ότι η άδεια κυκλοφορίας των συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν μπορεί να ανασταλεί, σε τουλάχιστον 12 πολιτείες. Η τύχη του συγκεκριμένου χαπιού, τελικά, θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, η σύνθεση του οποίου αναθεωρήθηκε επί Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση του Κάσμαρικ έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, καταργώντας τον ιστορικό νόμο Roe v Wade.

Το θέμα, φυσικά, ήταν βασικό στη χθεσινή ενημέρωση του Λευκού Οίκου, με την Καρίν Ζαν Πιερ να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη για μια μακρά νομική μάχη, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους μόνες τους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Βοστόνης και της Μασαχουσέτης, χιλιάδες γυναίκες με τα γνωστά πράσινα πανό φωνάζουν «My Body, My Choice».

Και ο ίδιος ο Πρόεδρος, άλλωστε, δήλωσε προ ημερών ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Τέξας είναι μια «άνευ προηγουμένου προσπάθεια στέρησης από τις γυναίκες των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».

Η αναστολή κυκλοφορίας του εν λόγω σκευάσματος προκαλεί αντιδράσεις για πρώτη φορά και από την αμερικανική επιστημονική κοινότητα, με περισσότερα από 300 στελέχη φαρμακοβιομηχανιών, μεταξύ αυτών και ο Άλμπερτ Μπουρλά, να υπογράφουν ανοιχτή επιστολή, ζητώντας πίσω την άδεια κυκλοφορίας των χαπιών για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης.

Η πολιτεία της Μασαχουσέτης, πάντως, ανακοίνωσε ότι έχει αρκετές δόσεις χαπιών για τουλάχιστον έναν χρόνο, με επιπλέον 15.000 να αναμένονται στην πολιτεία αυτή την εβδομάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

χάπιειδήσεις τώραΤέξαςαμβλώσεις