Κόσμος|13.04.2023 07:46

Διαφωνία για το ακριβές ποσοστό του πληθωρισμού στην Τουρκία - Αποχώρησε από τη χώρα ο πρόεδρος της ENAG

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία:

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,29% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
  • Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε στο 50,5% με το αποτέλεσμα βάσης.

Από την άλλη, η ανεξάρτητη Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG) ανακοίνωσε ότι

  • Ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 5,08%.
  • Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ήταν 112,51%.

Ακριβώς διπλή διαφορά μεταξύ της TUIK και της ENAG.

Η TUIK έχει αρχίσει τώρα να στοχεύει την ENAG και τον πρόεδρό της Βεϊσέλ Ουλουσόι. Πριν από λίγους μήνες, η TUIK υπέβαλε μήνυση εναντίον του για «παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων» και έκτοτε, όπως καταγγέλλεται στον αντικυβερνητικό τύπο, άρχισαν και απειλές.

Ο Ουλουσόι πριν από δύο μήνες εγκατέλειψε την Τουρκία και μετακόμισε στις ΗΠΑ και πλέον αρθρογραφεί από εκεί.

Ξένα ύποπτα κεφάλαια αποκτούν τραπεζικές άδειες στην Τουρκία

Σήμερα υπάρχουν 52 ενεργές τράπεζες με συνολικά 9.593 υποκαταστήματα στην Τουρκία. 1.000 υποκαταστήματα έχουν κλείσει τα τελευταία πέντε χρόνια και η τάση αυτή επιταχύνεται.

Ειδικοί παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των τραπεζών στην Τουρκία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 250 με βάση το ακαθάριστο εθνικό προϊόν και τον πληθυσμό.

Ο μικρός αριθμός τραπεζών εμποδίζει τον επαρκή ανταγωνισμό, ενώ γίνονται καταγγελίες για τα υψηλά τέλη και προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για μεταφορές, για την αδυναμία των τραπεζών να διαθέσουν επαρκείς πόρους στον επιχειρηματικό τομέα και για υψηλά επιτόκια.

Είναι ενδιαφέρον ότι το σύστημα που ήταν σχολαστικό στην έκδοση τραπεζικών αδειών ξαφνικά χαλάρωσε καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Η Υπηρεσία Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας εξέδωσε πρόσφατα τέσσερις τραπεζικές άδειες σε μία ημέρα. Ανάμεσά τους μία φιλοκυβερνητική αλυσίδα σουπερμάρκετ και μια εταιρεία με έδρα το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβαν άδεια να ιδρύσουν τράπεζες.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού καταγγέλλει ελλιπή έλεγχο στην αδειοδότηση, καθώς η εν λόγω εταιρεία με έδρα το Ιράκ-ΗΑΕ, σύμφωνα με εκθέσεις της CIA, βρίσκεται στο μικροσκόπο λόγω της εγγύτητάς της με τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες, ενώ υπάρχει εν εξελίξει έρευνα από την ιταλική κυβέρνηση για λαθρεμπόριο όπλων.

Τουρκίαπληθωρισμόςειδήσεις τώρατράπεζες