Κόσμος|13.04.2023 23:40

ΗΠΑ: Αντιδρούν οι μισοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών στην απόφαση δικαστή να αναστείλει τη χρήση χαπιού για την άμβλωση

Newsroom

Τουλάχιστον οι μισοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν ότι είχε πολιτικά κίνητρα η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή των ΗΠΑ, Μάθιου Κατσμάρεκ, να αναστείλει τη χρήση ενός χαπιού για την άμβλωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη (12.4.2023).

Ειδικότερα, το 51% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών συμφωνούν πως η αναστολή της χρήσης ενός χαπιού για την άμβλωση, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν πολιτικά υποκινούμενη, ενώ από την άλλη μεριά μόνο το 28% των Ρεπουμπλικανών διαφώνησε με αυτήν την άποψη.

Το χάπι περιέχει την ουσία μιφεπριστόνης, που χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές αμβλώσεις, έπειτα από 22 χρόνια που κυκλοφορεί με την άδεια της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Την περασμένη Παρασκευή, ο Μάθιου Κατσμάρεκ αποφάσισε την αναστολή της χρήσης του.

Χθες άλλος δικαστής ανακοίνωσε ότι το χάπι αυτό θα εξακολουθήσει να διατίθεται στις ΗΠΑ προς το παρόν, αν και με σημαντικούς περιορισμούς, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης το σκεύασμα να χορηγείται έπειτα από επίσκεψη σε γιατρό.

Το 56% του συνόλου των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένου του 67% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, απάντησε ότι η απόφαση του Κατσμάρεκ ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δείχνει ότι αυξάνουν οι αμφιβολίες των Αμερικανών σχετικά με την αμεροληψία του δικαστικού συστήματος, αλλά επίσης ότι είναι πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις επόμενες εκλογές.

Πολλοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων έχουν δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση στην άμβλωση, αν και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους τάσσονται υπέρ της διατήρησης κάποιων εξαιρέσεων.

Το 51% των Ρεπουμπλικάνων που ρωτήθηκαν και το 73% των Δημοκρατικών δήλωσαν αντίθετοι στην επιβολή περιορισμών σε πολιτειακό επίπεδο στην πρόσβαση στα χάπια άμβλωσης.

Εξάλλου το 43% των Ρεπουμπλικάνων απάντησε ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσει έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ του περιορισμού του δικαιώματος στην άμβλωση.

Στη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos συμμετείχαν 995 ενήλικοι από ολόκληρες τις ΗΠΑ, εκ των οποίων 433 που δήλωσαν ψηφοφόροι των Δημοκρατικών και 379 ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων.

δικαστήριοΆμβλωσηΗΠΑειδήσεις τώραχάπι