Κόσμος|04.11.2018 08:24

Ο Στουμπ έθεσε ξανά το θέμα της αποπομπής Όρμπαν από το ΕΛΚ

Newsroom

Ο Στουμπ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του ΕΛΚ ώστε να είναι ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν, είπε πως αν ο Όρμπαν εναντιώνεται στις αξίες του ΕΛΚ, πρέπει να το εγκαταλείψει. Παράλληλα ο πρώην Φιλανδός Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Όρμπαν, επιδεικνύει μηδενική ανοχή απέναντι στη μισαλλοδοξία, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους περιορισμούς που επιβάλλει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία του συναθροίζεσθαι αλλά και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούσε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία από τη μια μπορεί να οδηγήσει στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου της Βουδαπέστης στην ΕΕ, ενώ από την άλλη προκάλεσε τη διαίρεση του ΕΛΚ. Και αυτό γιατί ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Βέμπερ -βασικός αντίπαλος του Στουμπ για την ηγεσία της Κομισιόν- όχι μόνο τάχθηκε υπέρ της έναρξης της διαδικασίας κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα τάχθηκε εναντίον της αποπομπής του Όρμπαν. Ο ούγγρος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Βέμπερ.

Ο Βέμπερ και ο Στουμπ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Ελσίνκι, όπου το ΕΛΚ θα διεξαγάγει το συνέδριό του. Εάν αυτή η πολιτική ομάδα διατηρήσει την πλειοψηφία της στο ΕΚ μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, ο υποψήφιός της πιθανότητα θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στήριξη σε Μέρκελ

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Φιλανδίας, τάχθηκε υπέρ της πολιτικής της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, επαινώντας την ιδίως διότι συνέβαλε καθοριστικά στο κλείσιμο της συμφωνίας με την Τουρκία το 2016 που επέτρεψε να μειωθούν οι ροές των προσφύγων από τη Συρία.

Αλεξάντερ ΣτουμπΕΛΚΜάρτιν ΒέμπερΒίκτορ Όρμπαν