Κόσμος|14.04.2023 22:36

Τα συνδικάτα λένε στον Μακρόν «μην εκδώσεις τη μεταρρύθμιση» - Καλούν σε διαδηλώσεις και δεν προσέρχονται σε διάλογο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Διαδηλώσεις για 12η ημέρα στο Παρίσι/ AP (GALLERY)
Διαδηλώσεις για 12η ημέρα στο Παρίσι/ AP (GALLERY)

Τα γαλλικά συνδικάτα ζήτησαν τη Μεγάλη Παρασκευή από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο και προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

«Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε «να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση» έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε «μεγάλη κινητοποίηση».

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου». «Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε τα βασικά σημεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Από την άλλη, οι δικαστές ανέπεμψαν έξι διατάξεις του νομοσχεδίου, ήσσονος σημασίας. Ανάμεσα στις διατάξεις που απορρίφθηκαν ήταν η δημιουργία του «δείκτη ηλικιωμένων»

Τα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν ταυτόχρονα το αίτημα για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP) που κατέθεσε η Αριστερά. Ένα δεύτερο αίτημα, που κατατέθηκε αργότερα, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέας απόφασης στις 3 Μαΐου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασυνταξιοδότησηΕμανουέλ ΜακρόνΓαλλίααντικυβερνητικές διαδηλώσεις