Κόσμος|07.03.2019 19:34

ΗΠΑ και Μεξικό φακελώνουν δημοσιογράφους και συνηγόρους μεταναστών

Newsroom

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC φέρνει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μεξικού, διατηρούν βάση δεδομένων με τα ονόματα τουλάχιστον 50 ακτιβιστών, δημοσιογράφων και συνηγόρων μεταναστών, βάζοντας στη «μαύρη λίστα» τα διαβατήριά τους. 

Στο τέλος του 2018, σχεδόν 5.000 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική πήραν τον δρόμο για τις ΗΠΑ, διασχίζοντας το Μεξικό, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης που απασχόλησε και εξακολουθεί τα Διεθνή Μέσα. Μαζί τους, στα σύνορα του Μεξικού έφτασαν ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι με σκοπό να καταγράψουν τις εξελίξεις και να βοηθήσουν όπως μπορούσαν τους ανθρώπους που ξενιτεύτηκαν για να γλιτώσουν από πολέμους, πείνα, πολιτικές διώξεις. 

Στους μήνες που ακολούθησαν, τόσο οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν εκεί όσο και οι ακτιβιστές δήλωσαν κατ' εξακολούθηση ότι έχουν γίνει στόχοι διαρκών ελέγχων από τους συνοριοφύλακες. Χαρακτηριστικά, μία φωτορεπόρτερ σημείωσε ότι τρεις φορές δέχθηκε επιθεωρήσεις δευτέρου βαθμού και δέχθηκε ερωτήσεις για το ποιον είδε και φωτογράφισε στις δομές φιλοξενίας στην Τιχουάνα. Μια άλλη φωτορεπόρτερ κατήγγειλε πως κρατείτο επί 13 ώρες από τις μεξικανικές αρχές επειδή προσπάθησε να φτάσει στην Πόλη του Μεξικού από τα σύνορα και τελικά επέστρεψε στις ΗΠΑ όταν της αρνήθηκε η είσοδος στη χώρα. 

Οι παραπάνω υποψίες και καταγγελίες έμεναν στο κενό μέχρι και την αποκάλυψη των εγγράφων από το NBC. Τα έγγραφα δόθηκαν στο δίκτυο από πηγή της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί ανωνυμία, δεδομένου του περιεχόμενου των αρχείων. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τα αρχεία περιέχουν έγγραφα ή screenshots από την εφαρμογή «SharePoint», η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από τις υπηρεσίες Ασφαλείας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ. 

Στη βάση δεδομένων που σχημάτισαν οι Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβάνονται 10 δημοσιογράφοι, επτά εκ των οποίων είναι Αμερικανοί πολίτες, ένας Αμερικανός δικηγόρος και 47 ακόμη από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που χαρακτηρίζονται ως «διοργανωτές», «υποκινητές» ή «άτομα αγνώστου ιδιότητας». Τα αρχεία φέρουν τον τίτλο «San Diego Sector Foreign Operations Branch: Migrant Caravan FY-2019, Suspected Organizers, Coordinators, Instigators and Media» και έχουν ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2019. 

Για καθέναν από τους 50, υπάρχει καταγραφή με φωτογραφία του είτε από το διαβατήριό του ή από λογαριασμό του στα social media καθώς και οι προσωπικές του πληροφορίες. «Για χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταπατά θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών με το πρόσχημα της ασφάλειας των συνόρων. Αυτό το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι απλώς το τελευταίο σε μια σειρά γεγονότων κατάχρησης εξουσίας από την Υπηρεσία Συνοριακής Προστασίας και για ακόμη μία φορά υπογραμμίζει την έντονη ανάγκη για εποπτεία και λογοδοσία εκ μέρους τέτοιων οργανισμών», δήλωσε αναφορικά με την αποκάλυψη η Mitra Ebadolahi, δικηγόρος και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για τις Ελευθερίες των Πολιτών. 

ΗΠΑμετανάστεςδημοσιογράφοιδικηγόροι