Κόσμος|18.04.2023 22:19

«Στο νοσοκομείο δεν μας βοηθούν γιατί δεν υπάρχει γιατρός» - Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι Έλληνες στο Σουδάν

Newsroom

Νέα έκκληση για βοήθεια κάνει μέσω του OPEN ο ένας από τους δύο Έλληνες τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στο Σουδάν.

«Είμαι λίγο καλύτερα. Δεν μπορούσαμε να πάμε στο νοσοκομείο γιατί άρχισαν χτυπήματα τα δυνατά. Βρέθηκε ένα παλικάρι και μας πήγε, μας έφερε σε ένα νοσοκομείο, εδώ. Δυστυχώς, εδώ στο νοσοκομείο δεν μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ γιατί δεν μπορεί να έρθει κανένας γιατρός εδώ», αναφέρει ο ίδιος. Την ίδια ώρα, συγγενής του περιγράφει πώς τραυματίστηκαν οι δύο Έλληνες.

«Τα σπίτια είναι μέσα σε ένα χώρο που είναι ελληνική κοινότητα. Είναι η εκκλησία, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και τα σπίτια που είναι καθηγητές. Σε ένα από τα σπίτια έμενε ο ξάδερφός μου και δίπλα έμενε το άλλο το παιδί που τραυματίστηκε. Γύριζαν πίσω στο σπίτι και έπεσε η οβίδα», λέει.

«Δεν μπορούμε να βγούμε έξω»

Οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο, εκπέμπουν sos, καθώς γνωρίζουν πως δεν θα αντέξουν για πολλές ημέρες ακόμη στην απόλυτη απομόνωση. «Αυτή τη στιγμή ακριβώς είναι πάρα πολύ άσχημα, οι δύο παρατάξεις χτυπιούνται και ακούμε πιστολιές, κανονιές, τα πάντα. Όλος ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του και δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν έξω.

Στους δρόμους του Χαρτούμ είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσει ο οποιοσδήποτε, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες μέσα στην πόλη, ενώ ακόμη κι όσοι επιχειρούν να ανεφοδιαστούν, συχνά πέφτουν πάνω σε διασταυρούμενα πυρά.», σημείωσε στην εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» ο ομογενής του Σουδάν, Θανάσης Παγουλάτος. Στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» μίλησε και ο ομογενής Νικόλαος Λημνιός. «Πήγα μέσα στο σούπερ μάρκετ και άρχισαν οι πυροβολισμοί. Μείναμε κάπως εξ’ απροόπτου, δεν περιμέναμε κάτι σαν και αυτό», τόνισε.

Πάνω από 1000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. «Οι χώρες της ΕΕ είτε να βρουν ασφαλή δίοδο για να απεγκλωβιστούν όλοι είτε να δοθούν προμήθειες σε κατοικίες και στην εκκλησία που υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο ίδιος στην ΕΡΤ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, ζητώντας διαρκή επικοινωνία με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί και τη μέγιστη δυνατή παροχή βοήθειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρατραυματίεςΈλληνες ομογενείςυπουργείο ΕξωτερικώνπαραστρατιωτικοίΣουδάνεμφύλιος