Κόσμος|19.04.2023 09:51

Ακάρ: Η έγκριση των F-16 θα γίνει από το Κογκρέσο - Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα το συντομότερο δυνατό

Μαρία Ζαχαράκη

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική απόφαση από το Κογκρέσο για την προμήθεια νέων και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών F-16 εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ συναντήθηκε με εκπροσώπους του Τύπου στο Erciyes Anadolu Holding μετά το Ιφτάρ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16, είπε ότι: «Έχουμε υποβάλλει επισήμως το αίτημά μας σχετικά με αυτό. Είπαμε, ‘θέλουμε 40 F-16 από εσάς. Έχουμε επίσης 79 αεροσκάφη. Δώστε μας τα απαραίτητα εξαρτήματα για τον εκσυγχρονισμό τους’. Υποβάλλαμε το αίτημά μας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αρχή, στο τέλος και στη μέση αυτών των συναντήσεων, σε όλες τις επαφές μας, στις συναντήσεις μου με τον υπουργό και στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και το αμερικανικό Γενικό Επιτελείο λένε ότι υποστηρίζουν το αίτημά μας. Το υπουργείο Εξωτερικών το έστειλε και στο Κογκρέσο με θετική γνωμοδότηση. Επί του παρόντος, τα αιτήματά μας μελετώνται στο Κογκρέσο.

Ζητήσαμε επίσης το Link-16 να εκσυγχρονίσει περαιτέρω αυτά τα αεροπλάνα μας. Είπαν ότι μπορούν να το κάνουν. Επομένως, εν μέρει αυτό είναι θετικό. Επιπλέον, οι φίλοι μας είχαν μια τεχνική συνάντηση με την εταιρεία που το παρήγαγε. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε τη διαδικασία στο Κογκρέσο. Αυτό που λέμε κάθε φορά στους συνομιλητές μας είναι ότι περιμένουμε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα το συντομότερο δυνατό. Προς το παρόν, δεν έχουμε λάβει αρνητικές αποφάσεις ή δηλώσεις. Οι συναντήσεις μας συνεχίζονται. Γιατί υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για αυτό το θέμα. Ελπίδα μας είναι ότι αυτή η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού να έχει θετική κατάληξη βγει από το Κογκρέσο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας σε σύνθημα συγκεντρωμένων: «Πες μας χτύπα και θα χτυπήσουμε, πες μας χτύπα και θα χτυπήσουμε, πες μας πέθανε και θα πεθάνουμε», είπε «θα έρθει, θα έρθει, θα έρθει η ώρα και γι’ αυτό. Περιμένετε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακάρειδήσεις τώραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚογκρέσο