Κόσμος|19.04.2023 16:00

Πώς βλέπει η τουρκική αρθρογραφία την πώληση του κιτ F-16 στην Τουρκία - «Δεν θα είναι χωρίς αντάλλαγμα»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε άρθρο του με τίτλο «Πώληση F-16 και κυριαρχία» ο γνωστός αρθρογράφος Οζάι Σεντίρ στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό το «δωράκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία δεν είναι χωρίς ανταλλάγματα και μάλιστα επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Ενώ χαιρόμαστε για την πώληση του πακέτου F-16 από τις ΗΠΑ, υπάρχει ένα σημείο που δεν πρέπει να χάσουμε. Για την πραγματική πώληση, οι ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και το Κογκρέσο των ΗΠΑ θέλει η Τουρκία να ξεπεράσει τις εντάσεις με την Ελλάδα, να απόσχει από στρατιωτική δράση στη Συρία και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Όλα αυτά είναι ζητήματα που σχετίζονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Αντίστοιχα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σε άρθρο του Καντίρ Ουστούν με τίτλο «Η Ουάσιγκτον δείχνει καλή θέληση με την πώληση των F-16» αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε ένα συμβολικό, αλλά σημαντικό βήμα στο θέμα των F-16. Το γεγονός ότι αυτό το βήμα έγινε αμέσως μετά την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία δείχνει ότι η κυβέρνηση έπεισε τα μέλη του Κογκρέσου να στείλουν στην Τουρκία τουλάχιστον ένα θετικό σήμα. Εάν δεν υπάρξει παρεμπόδιση από το Κογκρέσο τις επόμενες 15 ημέρες και η πώληση ολοκληρωθεί, θα στείλει ένα μήνυμα καλής θέλησης σχετικά με την καθολική πώληση των F-16».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑειδήσεις τώραΤουρκίαF-16