Κόσμος|19.04.2023 17:54

Σάλος στη Νέα Ζηλανδία: Ακυρώθηκε παιδικό κυνήγι άγριων γατών μετά τις αντιδράσεις

Newsroom

Ένας παιδικός διαγωνισμός κυνηγιού γάτας στη Νέα Ζηλανδία ακυρώθηκε μετά από αντιδράσεις κατά της εκδήλωσης.

Οι διοργανωτές ενός ετήσιου κυνηγιού δέχθηκαν επικρίσεις αφού ανακοίνωσαν μια νέα κατηγορία για παιδιά που θα κυνηγούσαν άγριες γάτες, οι οποίες αποτελούν παρασιτικό είδος στη Νέα Ζηλανδία, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι νέοι ενημερώθηκαν να μην σκοτώνουν κατοικίδια ζώα, αλλά κατά τα άλλα ενθαρρύνονταν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες άγριες γάτες έναντι βραβείου.

Η εκδήλωση προκάλεσε την άμεση καταδίκη των ομάδων για την προστασία των ζώων.

Την Τρίτη, η Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι ανακουφίστηκε που «η κατηγορία των παιδιών που περιλάμβανε πυροβολισμούς άγριων γατών» δεν θα συνεχιζόταν.

Ένας εκπρόσωπός της υποστήριξε ότι τα παιδιά, μαζί με τους ενήλικες, δεν θα ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ «μιας άγριας, αδέσποτης ή φοβισμένης οικόσιτης γάτας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Υπήρχαν επίσης φόβοι ότι οι οικόσιτες γάτες θα μπορούσαν να «βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε ένας πρώην χορηγός του κυνηγιού στο τοπικό μέσο ενημέρωσης Stuff.

Η εκδήλωση είχε ανακοινωθεί ως μέρος ενός κυνηγιού για τη συγκέντρωση χρημάτων τον Ιούνιο για ένα τοπικό σχολείο στο Καντέρμπουρι του Νότιου Νησιού. Στον διαγωνισμό κάθε χρόνο συνήθως εκατοντάδες άτομα -ανάμεσά τους και παιδιά- διαγωνίζονται για να σκοτώσουν αγριογούρουνα, ελάφια και λαγούς.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού κυνηγιού στο Βόρειο Καντέρμπουρι ανακοίνωσαν την Τρίτη την ακύρωση της εκδήλωσης για τη γάτα, λέγοντας ότι είχαν λάβει «χυδαία και ανάρμοστα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

«Είμαστε απογοητευμένοι και ζητάμε συγγνώμη από όσους ήταν ενθουσιασμένοι που θα συμμετείχαν σε κάτι που αφορά την προστασία των ντόπιων πτηνών μας και άλλων ευάλωτων ειδών», έγραψε η ομάδα στο Facebook.

Η ανάρτηση έλαβε περισσότερα από 100 σχόλια από χρήστες, πολλοί από τους οποίους υπερασπίστηκαν την εκδήλωση. Οι άνθρωποι είπαν ότι το κυνήγι θα μπορούσε να είναι μια «ελεγχόμενη θανάτωση».

Τα μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόγατων αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης στη Νέα Ζηλανδία, όπου τα ζώα αποτελούν σημαντική απειλή για τα ενδημικά είδη και τη βιοποικιλότητα της χώρας.

Η μεγαλύτερη ομάδα προστασίας της Νέας Ζηλανδίας, η Royal Forest and Bird Protection Society, έχει εκτιμήσει ότι οι αγριόγατες μπορεί να ευθύνονται για τον θάνατο έως και 1,1 εκατομμυρίων γηγενών πτηνών κάθε χρόνο, καθώς και δεκάδων εκατομμυρίων μη γηγενών πτηνών.

δολοφονίακυνήγιειδήσεις τώραΝέα Ζηλανδίαγάτα