Κόσμος|20.04.2023 05:45

Μετά τα F - 16 και δεύτερο «δωράκι» στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ – Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση για τη Halkbank

Μαρία Ζαχαράκη

Δεύτερο «δωράκι» μέσα σε 2 ημέρες από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Tο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που επέτρεπε τη δίωξη της τράπεζας Halkbank στις ΗΠΑ. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε μάλιστα την είδηση με τον τίτλο «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δίνει άλλη μια ευκαιρία στην τουρκική Halkbank να αποφύγει τις ποινικές διώξεις».

Οι δικαστές διέταξαν το 2ο Εφετείο των ΗΠΑ -με έδρα το Μανχάταν- να επανεξετάσει το αίτημα της Halkbank, η οποία ζητούσε να απορριφθεί η υπόθεσή της στα αμερικανικά δικαστήρια. Η Halkbank παραπέμφθηκε σε δίκη στη Νέα Υόρκη το 2019, επειδή φέρεται να χρησιμοποίησε εταιρείες βιτρίνες στο Ιράν για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Δήλωσε αθώα στις κατηγορίες της τραπεζικής απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συνωμοσίας.

 «Σε επιβραβεύω όταν κάνεις βήματα που θέλω»

Από τις πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία θεωρείται μία «μικρή νίκη», αλλά όχι κλείσιμο της υπόθεσης. Οι ΗΠΑ δίνουν με το σταγονόμετρο κάποια θετικά πράγματα στην Άγκυρα. Περισσότερο ως «ευχαριστώ» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, αλλά και για να της δώσουν κίνητρο να πει το «ναι» και στη Σουηδία. «Σε επιβραβεύω όταν κάνεις βήματα που θέλω», λέει με λίγα λόγια η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα. Όποια κυβέρνηση βγει -βέβαια- μετά τις εκλογές. Δεν πριμοδοτούν μόνο τον Ερντογάν, αλλά, βέβαια, αυτό αναμένεται να το κεφαλαιοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος τώρα.

Σήμερα Τούρκοι αναλυτές βλέπουν καχύποπτα πάντως όλα αυτά τα «δώρα των Αμερικανών» γιατί θεωρούν ότι σημαίνουν παραχωρήσεις σε κυριαρχικά θέματα στην Ελλάδα, στη Συρία κλπ.

ΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΗΠΑF-16τράπεζαΤουρκία