Κόσμος|23.04.2023 11:26

Γιατί οι Βίκινγκς εξαφανίστηκαν από τη Γροιλανδία; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την απάντηση

Newsroom

Οι Βίκινγκς εξαφανίστηκαν ξαφνικά από τη Γροιλανδία στα μέσα του 15ου αιώνα, περίπου 400 χρόνια μετά την άφιξή τους εκεί. Το γιατί εγκατέλειψαν τους επιτυχημένους οικισμούς τους είναι ένα μυστήριο που οι ιστορικοί δεν μπόρεσαν ποτέ να εξηγήσουν πλήρως.

Μερικές από τις επικρατέστερες θεωρίες ήταν η ξηρασία, η αλλαγή των θερμοκρασιών, η κοινωνική αναταραχή και το υπερβολικό κυνήγι του ελεφαντόδοντου του θαλάσσιου ίππου, συνθήκες που μπορεί να μετέτρεψαν οικονομικά μη βιώσιμες τις σκανδιναβικές αποικίες στη Γροιλανδία.

Ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν έναν άλλο βασικό παράγοντα που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι Βίκινγκς έφυγαν: την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Μάλιστα δημοσίευσαν την μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο που βασίζεται σε γεωλογικά και κλιματικά στοιχεία, η ομάδα διαπίστωσε ότι η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε έως και 3 μέτρα τους τέσσερις αιώνες σκανδιναβικού εποικισμού. Μεγάλες εκτάσεις πλημμύρισαν καθιστώντας τις κοινότητες πιο ευάλωτες στις καταιγίδες και την παράκτια διάβρωση, ενώ πολύτιμες πεδινές εκτάσεις χάθηκαν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια γης επιδεινώθηκε και από την αλλαγή των θερμοκρασιών στην Ευρώπη - από θερμότερες σε  ψυχρότερες και ξηρότερες - κάτι που τελικά οδήγησε σε αυτό που είναι γνωστό ως Μικρή Εποχή των Παγετώνων, η οποία ξεκίνησε γύρω στο 1250 μ.Χ. 

«Η αλλαγή της στάθμης της θάλασσας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας των Βίκινγκς», δήλωσε στο CNN ο συγγραφέας της μελέτης Richard Alley, καθηγητής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Evan Pugh στο Penn State.

Επιπλέον, αναλύοντας ανθρώπινα οστά και υπολείμματα από σωρούς σκουπιδιών, οι επιστήμονες βρήκαν πως η διατροφή των αποίκων Βίκινγκ επίσης άλλαξε εκείνη τη χρονική περίοδο. Αντί για ζώα κατανάλωναν ψάρια και φώκιες. Η αλλαγή αυτή ίσως να οφείλεται στην απώλεια γης που ήταν κατάλληλη για καλλιέργεια.

Οι σκανδιναβικοί οικισμοί λόγω της θέσης τους εκτέθηκαν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία δεν συμβαίνει μόνο όταν επικρατούν θερμότερες θερμοκρασίες, αλλά και λόγω του στρώματος πάγου που αυξήθηκε κατά τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων με αποτέλεσμα τη βύθιση του φλοιού της Γης.

«Η αύξηση των παγετώνων έσπρωξε προς τα κάτω τη γη γύρω της, κάτι σαν το βαθούλωμα που σχηματίζεται γύρω σας αν καθίσετε σε ένα κρεβάτι νερού» εξήγησε ο Alley στο CNN.

«Η μεγάλη μάζα πάγου κοντά στην ακτή ανέβασε τη στάθμη», πρόσθεσε.

Τέλος, οι επιστήμονες σε μια άλλη τους μελέτη που επίσης δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, υποστηρίζουν πως οι Βίκινγκς αναγκάστηκαν να μεταφέρουν ξυλεία από τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη καθώς τα δέντρα της Γροιλανδίας ήταν ακατάλληλα για τη ναυπήγηση πλοίων και την κατασκευή μεγάλων έργων στη στεριά.

Η ανάλυση υπολειμμάτων ξυλείας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity, έδειξε ότι οι Σκανδιναβοί της Γροιλανδίας είχαν τα μέσα, τις γνώσεις και τα κατάλληλα σκάφη για να διασχίσουν τον Βόρειο Ατλαντικό προς τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής, τουλάχιστον μέχρι τον 14ο αιώνα.

Γροιλανδίαάνοδος της θερμοκρασίαςειδήσεις τώραβίκινγκ