Κόσμος|24.04.2023 06:56

Τα ναρκωτικά κατακλύζουν την Ευρώπη: Ακόμα και με αυτοσχέδια υποβρύχια μεταφέρουν κοκαΐνη - Οι απίστευτοι μέθοδοι μεταφοράς

Newsroom

Έχει μήκος 20 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από υαλοβάμβακα, είναι στενό, κλειστοφοβικό και απίστευτα πρωτόγονο. Υπάρχει ένα τιμόνι, μερικά βασικά καντράν και ένα σκουριασμένο κλειδί που είναι ακόμα σφηνωμένο στη μίζα. Μπορείτε να καταλάβετε γιατί ένας υποψήφιος καπετάνιος έριξε μια ματιά στο σκάφος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «παγίδα θανάτου». Η ζέστη και ο θόρυβος θα ήταν έντονοι καθώς η μηχανή στο πίσω μέρος του υποβρυχίου έκαιγε τα 20.000 λίτρα καυσίμου που ήταν αποθηκευμένα στο σκάφος.

Αυτοσχέδια υποβρύχια

Ο λόγος - όπως τονίζει το BBC -για το υποβρύχιο που χρησιμοποίησαν δυο δύο ξαδέλφια από το Εκουαδόρ και ένας πρώην Ισπανός μποξέρ, για να μεταφέρουν τρεις τόνους κοκαΐνης αξίας άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βραζιλία στην Ευρώπη

Είχαν ενεργειακές μπάρες, κονσέρβες σαρδέλας και πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούσαν για τις τουαλέτες. Επιβίωσαν για 27 ολόκληρες ημέρες και νύχτες, καθώς ταξίδευαν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το υποβρύχιο είχε εντοπιστεί από τις βρετανικές αρχές. Αφού βύθισαν το σκάφος τους κοντά στις ακτές της Γαλικίας, αφού αντιμετώπισαν προβλήματα, οι άνδρες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Πια βρίσκεται στο πάρκινγκ της ισπανικής αστυνομικής ακαδημίας στην Αβίλα και αποτελεί τρόπαιο στον αγώνα κατά της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών. Ωστόσο, δεν είναι ένα σάπιο λείψανο μιας άλλης εποχής: είναι το σύμβολο ενός κρυφά αναπτυσσόμενου φαινομένου. Μόλις τον περασμένο μήνα, ένα άλλο υποβρύχιο ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ισπανικών ακτών - και πάλι στην περιοχή της Γαλικίας.

«Για περισσότερα από 20 χρόνια οι διακινητές χρησιμοποιούν υποβρύχια για να φτάσουν στην Αφρική και την Ευρώπη, αλλά αυτά τα δύο είναι τα πρώτα που κατασχέσαμε», εξηγεί ο Antonio Martinez Duarte, επικεφαλής της ταξιαρχίας δίωξης ναρκωτικών της ισπανικής εθνικής αστυνομίας.

«Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν»  παραδέχεται.

Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι εκατοντάδες αυτοσχέδια υποβρύχια έχουν κάνει το δρομολόγιο προς την Ευρώπη, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης μετά τις ΗΠΑ και η οποία αναπτύσσεται ραγδαία μετά την ύφεση της πανδημίας της Covid19.

Λέγεται μάλιστα ότι στη μέση του Ατλαντικού, γύρω από τα Κανάρια Νησιά και τις Αζόρες, υπάρχει ένα μαζικό νεκροταφείο υποβρυχίων κοκαΐνης, τα οποία βυθίστηκαν σκόπιμα μετά την επιτυχή εκφόρτωση του φορτίου τους.

Πρόσφατα η ισπανική αστυνομία είχε μια σημαντική νίκη ενάντια στη διακίνηση των ναρκωτικών, εντόπισε ένα εργαστήριο στην πόλη Pontevedra στην περιοχή της Γαλικίας. «Είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που βρήκαμε ενάμιση τόνο πάστα βασικής κοκαΐνης» λέει ο Duarte. Και όχι μόνο. «Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει επίσης τους δεσμούς μεταξύ Κολομβιανών και Μεξικανών εγκληματιών που έχουν ενταχθεί σε ισπανικές συμμορίες που δρουν στην Ισπανία» αποκαλύπτει. 

Οι εισαγωγείς πληρώνουν 27-32.000 ευρώ (30-35.000 δολάρια, 24-28.000 λίρες) για κάθε δέμα. Στη συνέχεια, διπλασιάζουν τουλάχιστον τα χρήματά τους όταν το πωλούν στους δρόμους.

Το μόνο όριο στα κέρδη τους είναι σε ποιο βαθμό αραιώνουν το ναρκωτικό τους με κοπτικά μέσα, που κυμαίνονται από αναισθητικά (τα οποία μιμούνται τις σωματικές αισθήσεις που συνδέονται με την κοκαΐνη, όπως το μούδιασμα του στόματος) μέχρι φθηνότερες επιλογές όπως η καφεΐνη και η γλυκόζη. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές, όπως το φάρμακο για την αποπαρασίτωση που συνήθως χρησιμοποιείται από τους κτηνιάτρους.

Αυτό το εργαστήριο που εξαρθρώθηκε ήταν ικανό να παράγει 200 κιλά την ημέρα με καθαρότητα 95%, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα ναρκωτικά «πλημμυρίζουν» την Ευρώπη

Σύμφωνα με το BBC, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά αναφέρει ότι η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε κατά ένα τρίτο μεταξύ 2020 και 2021, που αποτελεί ρεκόρ και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2016. Ένα μέρος που βλέπουν από πρώτο χέρι την αύξηση της προσφοράς του ναρκωτικού είναι το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Το 2022 κατάσχεσαν ρεκόρ 110 τόνων κοκαΐνης.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μόνο το 10% της κοκαΐνης που φτάνει στο λιμάνι αναχαιτίζεται, ενώ η υπόλοιπη πηγαίνει στην Ολλανδία για διανομή σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και αυτή είναι μια μάχη που έχει ξεχυθεί σε δολοφονίες στους δρόμους της Αμβέρσας. Τον Ιανουάριο, ένα 11χρονο κορίτσι σκοτώθηκε σε πυροβολισμούς συμμορίας που συνδέονταν με το εμπόριο κοκαΐνης στην πόλη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν ζει κάτω από δρακόντεια μέτρα τον τελευταίο χρόνο, αφού η αστυνομία αποκάλυψε ένα υποτιθέμενο σχέδιο Ολλανδών εγκληματιών να τον απαγάγουν. Ένα αυτοκίνητο που περιείχε πυροβόλα όπλα ανακαλύφθηκε έξω από το σπίτι του.

Για έναν από τους κορυφαίους ερευνητές δικαστές του Βελγίου, τον Michel Claise, η βιομηχανία κοκαΐνης έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ο κ. Claise λέει ότι με τον πλούτο και την επιρροή τους οι συμμορίες επισκιάζουν πλέον εκείνους που προσπαθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη.

Η κρίση κοκαΐνης του Βελγίου είναι η κρίση κοκαΐνης της Ευρώπης και ο ΟΗΕ προειδοποιεί τώρα ότι οι αντίπαλες διεθνείς συμμορίες συνεργάζονται όπως ποτέ άλλοτε. Τονίζει ότι μετά την επιτυχία τους σε αυτή την ήπειρο, σύντομα θα επεκταθούν στην Ασία και την Αφρική στην προσπάθειά τους για απεριόριστο πλούτο.

ναρκωτικάειδήσεις τώραυποβρύχιακοκαΐνηΕυρώπη