Κόσμος|23.04.2023 09:37

Thabo Bester: Ο βιαστής που σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να γλιτώσει τη φυλακή - Η κινηματογραφική απόδραση και η ανικανότητα των Αρχών

Newsroom

Ο Νοτιοαφρικανός βιαστής και δολοφόνος Thabo Bester έζησε έναν ολόκληρο χρόνο ελεύθερος καθώς κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή προσποιούμενος τον νεκρό. Ενώ πολλοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό μετά από κάθε αποκάλυψη για το πώς αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή και να ζήσει απαρατήρητος για ένα χρόνο, τα θύματά του το είδαν διαφορετικά.

Μία από τις γυναίκες στις οποίες επιτέθηκε μίλησε στο BBC: «Βλέποντας στις ειδήσεις την ιστορία μου ξύπνησαν μνήμες. Η απόδραση με άφησε σκανδαλισμένη και τραυματισμένη. Η μόνη μου προσευχή είναι να παραμείνει στη φυλακή και να μην έχει την ευκαιρία να βλάψει άλλους ανθρώπους».

Δεν καταδικάστηκε ποτέ για τον βιασμό της, αλλά το 2011 ο Bester κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό και τη ληστεία δύο γυναικών. Γνωστός ως «βιαστής του Facebook» επειδή το χρησιμοποιούσε για να προσελκύει τα θύματά του, είχε προσποιηθεί ότι ήταν ατζέντης που θα τη βοηθούσε να βρει δουλειά στην τηλεόραση.

Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το βιασμό και τη δολοφονία της τότε φίλης του, του μοντέλου Nomfundo Thyulu.

Μετά την καταδίκη του πολλοί στη Νότια Αφρική τον ξέχασαν, μέχρι την είδηση ότι ο άνδρας που κάποτε κυνηγούσε απελπισμένες γυναίκες, δελεάζοντας τες με υποσχέσεις για ευκαιρίες εργασίας, κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Η απόδραση

Όλα ξεκίνησαν, τα ξημερώματα της 3ης Μαΐου όταν πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα κελί απομόνωσης στο σωφρονιστικό κέντρο Mangaung της Νότιας Αφρικής. Θεωρήθηκε ότι ο Bester βρισκόταν μέσα. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες να σβήσουν τις φλόγες, η αρχή της φυλακής ενημέρωσε την αστυνομία και άλλους υπαλλήλους ότι ο Bester ήταν νεκρός μετά από απόπειρα αυτοκτονίας.

Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από την αστυνομία, τον εποπτικό φορέα των φυλακών, καθώς και μία από την εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της φυλακής, τη βρετανική πολυεθνική εταιρεία ασφαλείας G4S για το πώς ξεκίνησε η φωτιά σε ένα κελί απομόνωσης που οδήγησε στο θάνατο ενός κρατουμένου.

«Υποτίθεται ότι επρόκειτο για μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, την οποία διαχειρίζεται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφαλείας στον κόσμο, η G4S. Και όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, κάποιος κατάφερε να αυτοκτονήσει βάζοντας φωτιά στη φυλακή και δεν είχε γίνει καμία σωστή έρευνα», είπε ο δημοσιογράφος Nathan Geffen.

Όμως η αυτοψία έδειξε ότι τελικά ο άνδρας στο κελί είχε πεθάνει από τραύμα στο κεφάλι και όχι από τη φωτιά ενώ οι πνεύμονές του ήταν καθαροί χωρίς σημάδια εισπνοής καπνού. Αυτό απέδειξε πως ένα πτώμα είχε τοποθετηθεί στο κελί πριν από τη φωτιά και ότι ο Bester είχε τελικά δραπετεύσει το ίδιο βράδυ ντυμένος ως φύλακας.

Αποδείχθηκε ότι το πτώμα είχε εισαχθεί λαθραία στη φυλακή για την προετοιμασία της απόδρασης και ο Bester αφού είχε λαδώσει αρκετούς δεσμοφύλακες είχε καταφέρει να μπει σε κελί απομόνωσης που βρισκόταν κοντά σε μια έξοδο κινδύνου. Έτυχε επίσης να βρίσκεται σε ένα μέρος της φυλακής, όπου η κάλυψη από τις κάμερες ασφαλείας δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Θα περνούσαν μήνες μέχρι οι υπάλληλοι να παραδεχτούν, όχι μόνο ότι το πτώμα δεν ήταν του Bester αλλά και ότι δεν είχαν ιδέα πού βρισκόταν αυτός ο επικίνδυνος άνθρωπος.

Καθώς κανείς δεν τον έψαχνε πραγματικά για σχεδόν ένα χρόνο, ο Bester φαινόταν να ζει με νέο όνομα στο πλούσιο προάστιο Χάιντ Παρκ του Γιοχάνεσμπουργκ μαζί με την φίλη του την 35χρονη γιατρό Nandipha Magudumana.

«Ειλικρινά, αυτό που συνέβη είναι διεφθαρμένο και οι Νοτιοαφρικανοί θα πρέπει να ανησυχούν εξαιρετικά για το γεγονός ότι ο Thabo Bester κατάφερε να βγει με τον τρόπο που βγήκε και ότι η G4S διοικούσε τις φυλακές με τόση ανικανότητα που επέτρεψε να συμβεί αυτό», δήλωσε ο κ. Geffen.

Το ζευγάρι συνελήφθη στην πόλη Αρούσα της Τανζανίας αργά στις 7 Απριλίου, έχοντας στην κατοχή του πολλαπλά διαβατήρια με ψεύτικες ταυτότητες, δήλωσαν οι αρχές.

Προφανώς, έφυγαν από τη Νότια Αφρική με αυτοκίνητο μέσω των συνόρων της Ζιμπάμπουε, στη συνέχεια ταξίδεψαν βόρεια προς τη Ζάμπια και τελικά προς την Τανζανία.

Συνελήφθησαν, όπως δήλωσαν οι αρχές, μετά από κοινή επιχείρηση με την Ιντερπόλ και ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας και οι δύο επέστρεψαν στη Νότια Αφρική, όπου αντιμετωπίζουν νέες κατηγορίες.

Οι ευθύνες

«Κάποιες αρχές γνώριζαν τι συνέβη, και δεν έκαναν τίποτα για μήνες μέχρι που η ιστορία αποκαλύφθηκε», δήλωσε ο Geffen.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα από κοινοβουλευτική επιτροπή υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η αστυνομία και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ronald Lamola γνώριζαν για την απόδραση του Bester τον περασμένο Οκτώβριο

Η G4S - η οποία κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής - παραδέχτηκε ορισμένες παραλείψεις στην ασφάλεια την ημέρα της απόδρασης, αλλά αρνήθηκε ότι πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη.

Ορισμένοι από τους υπαλλήλους απολύθηκαν για το περιστατικό και η κυβέρνηση ανέλαβε τη διαχείριση της φυλακής μετά το σκάνδαλο.

Υπερασπιζόμενη την απόφαση να κρατήσει μυστική την απόδραση του Bester  από τη φυλακή, η αστυνομία δήλωσε ότι επρόκειτο να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για την έρευνά της προτού ενεργήσει. Ωστόσο, επικρίθηκε από βουλευτές ότι κινήθηκε πολύ αργά, ενώ ο βιαστής και δολοφόνος ζούσε ελεύθερος.

Μπορεί να ήταν ένα μείγμα δημόσιας πίεσης και αμείλικτης κάλυψης της ιστορίας από τα μέσα ενημέρωσης που ώθησε τους αξιωματούχους να δράσουν τελικά με ταχύτητα.

Αμετανόητος

Πριν λίγες ημέρες, όταν ο Bester εμφανίστηκε στη δίκη, φαίνεται ότι κοιτούσε με δόση ευχαρίστησης τους δημοσιογράφους. 

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Dr Gerard Labuschagne, ο οποίος του είχε πάρει συνέντευξη, ο Bester είναι «ένα άτομο που σαφώς δεν αισθάνεται πραγματικά πολλές τύψεις και έχει χειροτερέψει, με την πάροδο του χρόνου. Η τιμωρία δεν είχε την επίδραση που υποθέτω ότι θα θέλαμε να έχει πάνω του».

«Έχει χειροτερέψει όσον αφορά την εγκληματική του συμπεριφορά» δήλωσε επίσης ο Labuschagne.

«Υπάρχει κάτι στην προσωπικότητά του που είναι πολύ διαφορετικό από τους υπόλοιπους και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει». «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν νομίζω ότι αυτό αρέσει στις σωφρονιστικές υπηρεσίες ή στην κοινωνία [αλλά] κάποιοι άνθρωποι είναι κακοί. Κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να επιστρέφουν στην κοινωνία», δήλωσε ο Labuschagne,».

Στο σωφρονιστικό σύστημα της Νότιας Αφρικής στα ισόβια υπάρχει πάντα η δυνατότητα αναστολής - κάτι που πολλοί ζητούν να επανεκτιμηθεί, ιδίως όταν πρόκειται για επικίνδυνους εγκληματίες.

βιαστήςθάνατοςFacebookΝότια Αφρικήφυλακήειδήσεις τώρα