Κόσμος|26.04.2023 08:54

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 13 Έλληνες και οι οικογένειές τους - Αγωνία για δεκάδες που παραμένουν εγκλωβισμένοι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)
Σπαρακτικές ημέρες βίας και χάους στο Σουδάν (AP Photo)

Η αγωνία για Έλληνες που βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στο Σουδάν παραμένει, με τις επιχειρήσεις απομάκρυνσής τους να συνεχίζονται. Αργά το βράδυ της Τρίτης, απεγκλωβίστηκαν ακόμη 13 άτομα, ενώ άλλοι περίπου 80 παραμένουν στο Χαρτούμ -που σφυροκοπείται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, άλλα 13 άτομα -Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους.

Αγωνία για 80 άτομα

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να επαναπατριστούν και οι 80 ομογενείς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η προσγείωση του ελληνικού αεροσκάφους που θα μεταφέρει Ρουμάνους, Φινλανδούς και Έλληνες από το Τζιμπουτί και την Ιορδανία αναμένεται να προσγειωθεί στις 16:00 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού στο κέντρο του Χαρτoύμ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ (25.04.2023), με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Πώς κινούνται οι ελληνικές δυνάμεις

Οι ελληνικές δυνάμεις φαίνεται ότι κινούνται σε δύο πυλώνες:

Ο βασικός είναι η μεταφορά των Ελλήνων και άλλων πολιτών. Το 2o αεροσκάφος C-27 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα το πρωί προς τον Ασουάν, έφυγε από την Αίγυπτο στις 6:00 το απόγευμα με προορισμό και πάλι το Τζιμπουτί για να παραλάβει Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες αλλά και Έλληνες, εφόσον αυτοί θέλουν. Από το Τζιμπουτί θα φτάσει πίσω στο Ασουάν για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια ο προορισμός είναι η Άκαμπα της Ιορδανίας. Εκεί θα παραληφθούν οι 14, ίσως και περισσότεροι Έλληνες πολίτες και θα μεταφερθούν όλοι μαζί στην Αθήνα.

Ο δεύτερος πυλώνας φαίνεται ότι έχει να κάνει με το «παράθυρο ευκαιρίας» εφόσον βεβαίως επιτευχθεί η 72 ωρών εκεχειρία. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα ενδέχεται το ελληνικό C-130 που έχει μετασταθμεύσει στην Ασουάν να μετακινηθεί στην βάση που προσγειώνονται τα συμμαχικά μέσα στο Χαρτούμ. Πρόκειται για σημείο 22 χλμ. από το κέντρο εκεί που βρίσκεται και Έλληνες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εγκλωβισμένοιειδήσεις τώρασυγκρούσειςΣουδάν