Κόσμος|27.04.2023 16:20

Αντίδραση ψευδοκράτους για την προετοιμασία έκδοσης NAVTEX εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού, μεταδίδει ότι το ψευδοκράτος αντέδρασε στις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Αναντολού «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) καταδίκασε την Τετάρτη τις κινήσεις προετοιμασίας για δραστηριότητες γεώτρησης στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που κήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέδωσε NAVTEX --μια διεθνή προειδοποίηση ναυσιπλοΐας-- για την ανάληψη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με προετοιμασίες γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ που ανακήρυξε μονομερώς.

Το σημείο αντιστοιχεί σε περιοχή όπου έχει αδειοδοτήσει η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου για τη διεξαγωγή ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», αναφέρεται επίσης.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι, «παρά τις προειδοποιήσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στις μονομερείς δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και δεν αποφεύγει την αύξηση των εντάσεων, προσθέτοντας ότι η αδιάλλακτη νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων θα πρέπει πλέον να γίνει σαφής προς τη διεθνή κοινότητα».

Υπενθυμίζει επίσης ότι η ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας της «ΤΔΒΚ» προς την Ε/Κ Διοίκηση για τους πόρους υδρογονανθράκων στην περιοχή και η πρόταση της Τουρκίας, εγγυήτριας χώρας για το νησί της Κύπρου, να διοργανώσει μια συμπεριληπτική διάσκεψη για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι ακόμα στο τραπέζι.

Υπογραμμίζει τέλος ότι «όσο συνεχίζονται οι επίμονες και μονομερείς δραστηριότητες της Ε/Κ Διοίκησης, η ΤΔΒΚ, μαζί με την Τουρκία, θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της».

Στο θέμα αναφέρθηκαν και τα δελτία ειδήσεων του TRT Haber, προβάλλοντας παράλληλα και πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη (με αφορμή την επέτειο του κυπριακού δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν το 2004). Σύμφωνα με τον Τατάρ, «δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση από τη νέα πολιτική, η οποία περιλαμβάνει την αποδοχή του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της ΤΔΒΚ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υδρογονάνθρακεςγεώτρησηειδήσεις τώραΚύπροςΒόρεια ΚύπροςΑνατολική Μεσόγειος