Κόσμος|29.04.2023 19:58

Τουρκία: Και σποτ με τους Τούρκους αστροναύτες δημοσίευσε ο Ερντογάν στο Twitter

Μαρία Ζαχαράκη

Ένα σποτ με πρωταγωνιστές τους 2 αστροναύτες Αλπέρ Γκεζέραβτζί και Τουβά Τζιχανγκίρ Ατάσεβέρ, οι οποίοι θα πάνε στο διάστημα, ανήρτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και έτυχε μεγάλης υποδοχής.

Με μία μεγαλειώδη φιέστα στο παλαιό αεροδρόμιο Ατατούρκ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή 4 ημέρες μετά την αδιαθεσία του, ανακοίνωσε την πρώτη αποστολή στο διάστημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε στη σκηνή του φεστιβάλ τεχνολογίας Teknofest στην Κωνσταντινούπολη τον πρώτο αστροναύτη της Τουρκίας με τα εξής λόγια: «Ο Αλπέρ Γκεζέραβτζί, ο οποίος θα μεταβεί στο διεθνή διαστημικό σταθμό, είναι ένας ήρωας Τούρκος πιλότος που έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες στην Πολεμική μας Αεροπορία», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε και τον αναπληρωματικό αστροναύτη, τον Τούβα Τζιχάνγκιρ Ατάσεβέρ, ο οποίος είναι μηχανικός συστημάτων και εργάζεται στον τομέα των συστημάτων διαστημικής εκτόξευσης στην αμυντική εταιρεία Roketsan.

Η πρώτη διαστημική αποστολή της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2023, ανακοίνωσε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο χρόνος συνάντησης του αστροναύτη μας με το διάστημα έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Τουρκίας θα παραμείνει στο διεθνή διαστημικό σταθμό 14 ημέρες», επισήμανε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για το φεστιβάλ τεχνολογίας με το τουρκικής κατασκευής πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Togg. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, τον οποίο αποκαλεί πάντα «αδελφό» ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ στο πίσω κάθισμα βρίσκονταν η σύζυγός του, Εμινέ.

Στη διαδρομή μέχρι να φτάσει στη σκηνή, δημοσιογράφος του CNNTurk σταμάτησε το όχημα για να ρωτήσει τον Τούρκο πρόεδρο αν είναι καλά στην υγεία του. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν, συστήνοντας στη δημοσιογράφο να δουλεύει ακόμη πιο σκληρά.

Εκτός από τον Αλίγεφ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προσκαλέσει να εμφανιστεί μαζί του στη σκηνή και τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

αστροναύτεςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώρα