Κόσμος|30.04.2023 21:49

Τουρκία: Μεγαλειώδης συγκέντρωση Κιλιτσντάρογλου στη Σμύρνη - «Αυτές οι εκλογές θα φέρουν Δημοκρατία στη χώρα»

Μαρία Ζαχαράκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Μεγαλειώδης συγκέντρωση Κιλιτσντάρογλου στη Σμύρνη / AP (gallery)
Μεγαλειώδης συγκέντρωση Κιλιτσντάρογλου στη Σμύρνη / AP (gallery)
Μεγαλειώδης συγκέντρωση Κιλιτσντάρογλου στη Σμύρνη / AP (gallery)
Μεγαλειώδης συγκέντρωση Κιλιτσντάρογλου στη Σμύρνη / AP (gallery)
Μεγαλειώδης συγκέντρωση Κιλιτσντάρογλου στη Σμύρνη / AP (gallery)

Μεγαλειώδης ήταν σήμερα η προεκλογική συγκέντρωση στη Σμύρνη - προπύργιο των Κεμαλιστών -του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμο να έχει συγκεντρωθεί στην ιστορική προκυμαία της πόλης.

Αφού μίλησαν όλοι και οι έξι ηγέτες της Εθνικής Συμμαχίας, στο τέλος εμφανίστηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα «αποκατάστασης της δημοκρατίας» στην Τουρκία, αν κερδίσει η αντιπολίτευση.

«Αυτές οι εκλογές, είναι εκλογές που οι νέοι θα δείξουν τον εαυτό τους. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για την οικοδόμηση μιας όμορφης Τουρκίας, όπου κανένα παιδί δεν θα κοιμάται πεινασμένο. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές που θα διασφαλίσουν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές διαχωρισμών αλλά αγκαλιάς, δεν είναι εκλογές διαμάχης αλλά συμφιλίωσης. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές αγκαλιάς, όχι διαχωρισμών. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για να φέρουμε τη δημοκρατία στην Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Νωρίτερα, το λόγο είχε πάρει η Μεράλ Ακσενέρ, η ηγέτης του ακροδεξιού Καλού Κόμματος (ΙΥΙ), η οποία έστειλε μήνυμα αντίστασης έναντι της «κατοχής Ερντογάν» από την πόλη, που κάποιοι ονομάζουν «Γκιαούρισα», όπως είπε, γιατί δεν γνωρίζουν ιστορία.

«Λένε τη Σμύρνη γκιαούρισα όσοι δεν γνωρίζουν από ιστορία, όσοι δεν γνωρίζουν τη Σμύρνη του Τσακάμπει (σ.σ. παλαιός κατακτητής της Σμύρνης), τη λένε Σμύρνη Γκιαούρισα! Ξέρετε, τη νύχτα της 14ης Μαΐου, αν νικήσουμε, εμείς θα γίνουμε κατακτητές. Η Σμύρνη, η οποία έβαλε τέλος στην κατοχή (των Ελλήνων), η Σμύρνη, την οποία βλέπω εδώ σήμερα, έχει πάρει την απόφασή της. Αυτοί που αποκαλούν τη Σμύρνη Γκιαούρισα, αποκαλούσαν και τους ιδρυτές της Δημοκρατίας μεθύστακες», είπε με νόημα.

Στη Σμύρνη, είχε κατέβει και το λεγόμενο «βαρύ πυροβολικό» της αντιπολίτευσης, οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, για να ενισχύσουν τον παλμό.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην ομιλία του αντέκρουσε κι εκείνος τους ισχυρισμούς, που προβάλλει τελευταία η κυβέρνηση πως, αν νικήσει η αντιπολίτευση, θα είναι σαν να έχει κάνει πραξικόπημα η Δύση στην Τουρκία, αντιδρώντας, όπως προηγουμένως και η Μεράλ Ακσενέρ, με τρόπο απαξιωτικό: «Αν κερδίσουν εκείνοι τις εκλογές, τότε αυτό είναι εθνική βούληση, αν κερδίσει η Εθνική Συμμαχία, τότε είναι πραξικόπημα! Άντε από κει! Βρε άντε από κει! Άντε από κει!».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κιλιντσάρογλουειδήσεις τώραεκλογέςΤουρκία